RV 9 feb 2016 Se marchează anual pe 9 februarie așa numita ”Safer Internet Day”, Ziua internațională pentru un internet sigur. Anul acesta tema aleasă spune: ”Fă partea ta pentru un Internet mai bun”. Folosirea internetului a contribuit fără îndoială la schimbarea profundă a modului de comunicare dar și a modului de gândire, astfel că Biserica a promovat în ultimele decenii o amplă reflecție despre umanizarea rețelei digitale și introducerea unor criterii etice.

Recent, în Mesajul pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale, papa Francisc spunea că chiar și ”e-mail-ul, sms-ul, rețelele de socializare și chat-ul pot fi forme de comunicare pe deplin umane. Nu tehnologia determină dacă o comunicare este sau nu autentică, ci inima omului și capacitatea sa de a folosi bine mijloacele pe care le are la dispoziție. Rețelele sociale sunt capabile să favorizeze relațiile și să promoveze binele societății, dar pot și să conducă la o ulterioară polarizare și diviziune între persoane și grupuri. Mediul digital este o piață, un loc de întâlnire, unde se poate mângâia sau răni, să se aibă o discuție profitabilă sau un linșaj moral. (…) Accesul la rețelele digitale”, continuă papa Francisc,”comportă o responsabilitate față de celălalt, pe care nu-l vedem dar este real, are demnitatea sa care trebuie respectată”. Rețeaua Internet și instrumentele digitale de comunicare ”au comportat o lărgire a orizonturilor pentru atâtea persoane. Aceasta este un dar al lui Dumnezeu și este și o mare responsabilitate”.

Un apel la responsabilitate îl reprezintă și recentul simpozion despre așa numitele ”păcate informatice”, organizat la Sanctuarul Sfântul Gabriel al Maicii Îndurerate din centrul Italiei pe tema ”Ministeriul milostiviri la sacramentul pocăinței”. În prezența a sute de preoți confesori, cursul de aprofundare a sacramentului spovezii a luat în considerare păcatele cunoscute prin morala creștină, alături de ”păcatele sociale” și noile ”păcate informatice” comise de utilizatorii noilor mijloace de comunicare. Lista noilor păcate, au explicat organizatorii, cuprinde abuzul comis de cel care folosește chat-line-ul în mod înșelător, de cel care profită de Facebook, Twitter, bloguri sau Youtube pentru a comite adevărate infracțiuni de defăimare sau cyberstalking. Este și cazul celor care creează un account sub un nume fals sau care trimite așa numitul ”fake” mail, e-mail-uri anonime sau cu adresă falsificată pentru a trage foloase economice prin fraudă bancară via internet. Cât despre cel care frecventează site-uri pornografice, concluzia se impune de la sine. Dar printre noile păcate informatice trebuie cuprinse și numeroasele cazuri de piraterie informatică, precum cei care folosesc programe fără licență sau descarcă în mod ilicit muzică și filme din rețea, alături de hackeri care încalcă datele personale și securitatea unui sistem informatic.

Cu alte cuvinte, dacă Internetul poate fi folosit pentru a face binele, nu trebuie să uităm că există și persoane care îl folosesc pentru a face rău. Într-o lume divizată, fragmentată și polarizată, încheia papa Francisc Mesajul său pentru Ziua comunicațiilor sociale, a comunica folosind milostivirea înseamnă a contribui la trăirea unei proximități bune, libere și solidare între toți fiii lui Dumnezeu.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia