Miercurea Cenușii la Roma și în lume

Publicatla 10 February 2016

Miercurea Cenușii din Postul Mare 2016: inițiative de caritate la Roma și în lume – RV

10 februarie 2016. În Miercurea Cenușii, zi de post și abstinență ce marchează începutul Postului Mare pentru credincioșii romano-catolici, în bazilica vaticană, la Altarul Catedrei, la ora 8: Sfântă Liturghie prezidată de cardinalul Angelo Comastri, vicar al Papei pentru Cetatea Vaticanului, cu participarea angajaților Statului Cetății Vaticanului. În cadrul celebrării euharistice a avut loc ritul binecuvântării și impunerii cenușii.

Țara Sfântă. Tot în Miercurea Cenușii, credincioșii din Țara Sfântă vor putea trece pragul Porții Sfinte dintre Grădina Ghetsemani și bazilica Sfântului Mormânt, din Ierusalim; în cursul după-amiezii, de această dată la Nazaret, la bazilica Bunavestire, credincioșii participă la rugăciunea Vesperelor precedată de o procesiune mariană cu lumânări aprinse în vederea  Zilei Mondiale a Bolnavului, celebrată în data de 11 februarie.

Siria și Irak. “Le vei duce Crucea pentru o zi?”: această întrebare reprezintă tema Zilei mondiale de rugăciune și post pentru pace în Siria și Irak, promovată de fundația de drept pontifical “Ajutor Bisericii care Suferă”. La campanie se poate participa și prin intermediul rețelelor de socializare, folosind haștagurile: # fastandpray; # carrythe cross și #AshWednesday.

Statele Unite ale Americii. În Miercurea Cenușii, în Statele Unite ale Americii are loc colecta anuală organizată de subcomisia Conferinței Episcopale din Statele Unite ale Americii (Usccb) pentru a ajuta Biserica Catolică din Europa centrală și orientală. Tema inițiativei din acest an este “Restaurează Biserica și construiește viitorul”, ofertele fiind destinate susținerii proiectelor sociale, educative și de reconstrucție de biserici din 28 de țări care s-au aflat vreme de decenii în orbita sovietică. Fondurile adunate sunt necesare mai ales finanțării seminariilor, a centrelor de pastorație, a programelor pentru pastorație a tineretului și de asistență socială, a proiectelor de comunicare socială și de construire sau de renovare a unor biserici.

Filipine. În Filipine, în Miercurea Cenușii are loc campania anuală de colectare de fonduri destinate copiilor malnutriți. Intitulată “Fast2Feed”, campania a fost promovată de fundația “Pondo ng Pinoy”, instituită în 2004 de cardinalul  Gaudiencio Rosales, arhiepiscop emerit de Manila. În acest an, obiectivul inițiativei este asigurarea hranei unui număr d 25 de mii de copii de pe întreg teritoriul țării.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia