8 februarie: Ziua de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane – RV

 8 februarie 2016. La rugăciunea ”Angelus” de duminică, 7 februarie, Sfântul Părinte și-a îndreptat gândul către persoanele care îi ajută pe “noii sclavi din zilele noastre să rupă lanțurile grele ale exploatării și să-și însușească din nou libertatea și demnitatea”.
 “Mă gândesc îndeosebi la numeroase femei și bărbați și la atâția copii! Sunt necesare eforturi pentru a birui această crimă și rușine de nesuportat”, a spus pontiful în apelul rostit cu ocazia Zilei de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane, celebrată în data de 8 februarie.

Nu întâmplător Biserica a ales data de 8 februarie pentru a reflecta asupra noii forme de sclavie care distruge viața a milioane de femei, copii și familii. Data de 8 februarie marchează comemorarea liturgică a sfintei Iozefina Bakhita, călugăriță africană care de copil a cunoscut experiența dramatică a sclaviei, fiind o victimă a traficului de persoane.

În contextul Jubileului Milostivirii, Ziua de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane a dobândit o expresivitate deosebită, manifestată prin numeroasele inițiative destinate să atragă atenția asupra unei rușinoase plăgi care continuă să cangreneze lumea și în secolul al XXI-lea. Printre inițiative s-a numărat și veghea de rugăciune care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Roma, urmată de o scurtă procesiune până la Poarta Sfântă a  adăpostului de noapte administrat de asociația Caritas din capitala Italiei. Întrebat despre semnificația acestui marș, mons. Guerino di Tora, episcop auxiliar de Roma și președinte al fundației ‘Migrantes’ a spus:

Mons. Guerino di Tora: “Marșul a dorit să exprime simbolic pelerinajul întregii umanități în suferință, al victimelor oricărei forme de trafic. De aceea am dorit ca marșul să aibă loc în oraș, în zona Gării Termini, un loc care nu este străin de problematica formelor moderne de sclavie. Acest marș a dorit să îndemne la o trezire a conștiinței cu privire la această realitate devenită din păcate normalitate pentru persoanele care o trăiesc zi de zi. De aceea trebuie să existe acțiuni care să atragă atenția opiniei publice asupra acestui fenomen.”

Se estimează că, la nivelul întregii lumi, circa 21 de milioane de persoane pot fi considerate sclave, din mai multe motive, printre care se numără munca forțată, prostituția și alte forme de exploatare. Pentru o categorie deplorabilă, traficul de persoane este o afacere extrem de rentabilă, considerându-se că – la nivel mondial – traficul de persoane le aduce exploatatorilor un profit de peste 32 de miliarde de dolari anual, fiind al treilea pe lista veniturilor ilegale, după traficul de arme și cel de droguri. Deseori, fenomenul traficului de persoane privește refugiații, constrânși să suporte condiții inumane pentru a putea traversa Marea Mediterană de pe coastele Africii de Nord pe coastele italiene.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia