Ocrotirea Creației: îndemnul papei Francisc conținut în mesajul video ce însoțește intențiile de rugăciune pentru luna februarie 2016 – RV


 8 februarie 2016. Să avem grijă de Creație fiindcă am primit-o ca dar de cultivat și protejat pentru generațiile viitoare: aceasta este cererea specială a papei Francisc adresată prin intermediul unui mesaj video și însoțită de o meditație privind intenția universală de rugăciune pentru luna februarie.
 Amintim încă o dată intențiile de rugăciune pentru luna februarie 2016, încredințate de Sfântul Părinte apostolatului rugăciunii:
Intenția universală: Pentru a ne îngriji de Creație, primită ca dar gratuit, care trebuie cultivată şi ocrotită pentru generaţiile viitoare.

Intenția pentru evanghelizare: Pentru creșterea oportunităţilor de dialog şi de întâlnire între credinţa creştină şi popoarele din Asia.

Video-mesajul pontifului prezintă scenarii naturale sugestive alternate cu imagini referitoare la poluare, precum secvența cu un grup de copii care se joacă pe malul unei mări ale cărei valuri poartă la țărm gunoaie. O altă imagine, cu un copil plimbându-se cu bicicleta într-o localitate dominată de verdele unei naturi viguroase se alternează cu imaginea unui alt copil, tot pe bicicletă, dar de această dată în mijlocul traficului, purtând o mască anti-poluare.

Mesajul video al papei Francisc conține și alte secvențe destinate să evidențieze contrastul dintre protejarea Creației și distrugerea acesteia, precum imaginea unor femei și a unor bărbați de diferite rase și în diverse locuri ale planetei care mângâie spicele de grâu de pe terenurile cultivate de ei, prezentată în contrast cu imaginea unei persoane care aruncă un pahar de plastic într-un coș de gunoi de pe una din străzile lumii.

“Creyentes y no creyentes estamos de acuerdo…”
“Fie că avem credință fie că nu, suntem cu toții de acord că Pământul este un patrimoniu comun, de ale cărui roade ar trebui să beneficiem cu toții”, spune pontiful în mesaj, subliniind totodată că “relația dintre sărăcie și fragilitatea planetei necesită un alt mod de administrare a economiei și a progresului, prin proiectarea unui nou stil de viață.”

“Necesitamos una conversión que nos una a todos…”
Avem nevoie de o convertire care să ne unească pe toți, avem nevoie să fim liberi de sclavia consumismului pentru a avea grijă de ‘casa noastră comună’, se spune în continuarea mesajului.

Citit în limba spaniolă, video-mesajul a fost tradus în 10 limbi, inițiativa aparținând Apostolatului Rugăciunii și fiind activă începând din luna ianuarie a acestui an.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia