Papa Francisc, binecuvântând credincioșii prezenți la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 7 februarie 2016 – AFP


 RV 07 feb 2016. Cu un apel stăruitor adresat Comunității internaționale de a găsi o soluție politică la conflictul din Siria, care a agravat ulterior criza umanitară, și cu o amplă meditație despre Evanghelia duminicii, despre pescuirea minunată, papa Francisc a recitat duminică la amiază rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu zeci de mii de credincioși.
 După vremea însorită de ieri, vremea nefavorabilă care s-a lăsat peste noapte nu a descurajat romanii și pelerinii să fie prezenți din nou la tradiționala întâlnire duminicală cu Sfântul Părinte.
Papa Francisc: ”Urmăresc cu vie îngrijorare soarta populațiilor civile afectate de luptele violente din Siria, constrânse să abandoneze totul pentru a scăpa de ororile războiului. Îmi exprim urarea ca, printr-o solidaritate generoasă, să se ofere ajutorul necesar pentru a le asigura supraviețuirea și demnitatea, în timp ce fac un apel către comunitatea internațională de a nu cruța nici un efort pentru a aduce urgent la masa negocierilor părțile implicate. Numai o soluție politică a conflictului va fi capabilă să garanteze un viitor de reconciliere și de pace pentru această scumpă și suferindă țară, pentru care vă îndemn să vă rugați mult”.

Vorbind înainte de rugăciunea ”Angelus” de evanghelia duminicii, a cincea în calendarul roman sau latin din timpul liturgic de peste an, Sfântul Părinte a scos în evidență episodul pescuirii minunate de pe Marea Galileei (Lc 5,1-11). În fața acestui eveniment ieșit din comun, pescarii au fost cuprinși de uimire iar Simon Petru se aruncă la picioarele lui Isus spunându-i: ”Doamne, îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos”. Minunea la care a asistat l-a convins pe Petru de faptul că ”Isus nu este doar un învățător formidabil, al cărui cuvânt este adevărat și puternic, dar că El este Domnul, este manifestarea lui Dumnezeu”. Răspunsul pe care Isus i-l dă lui Simon Petru este liniștitor și hotărât: ”Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni” (v. 10).
Papa Francisc: ”Aceasta este logica ce călăuzește misiunea lui Isus și misiunea Bisericii: să meargă în căutare, să ”pescuiască” oamenii și femeile ca să restituie tuturor deplina demnitate și libertate prin iertarea păcatelor. Aceasta este esența creștinismului: să răspândească iubirea regenerantă și gratuită a lui Dumnezeu, cu o atitudine de primire și milostivire față de toți, pentru ca fiecare să poată întâlni blândețea lui Dumnezeu și să aibă plinătatea vieții”.

”În acest An al milostivirii”, a încheiat Sfântul Părinte alocuțiunea sa de la rugăciunea ”Angelus”, ”suntem chemați să-i încurajăm pe cei care se simt păcătoși și nevrednici înaintea Domnului și abătuți din cauza greșelilor proprii, spunându-le aceleași cuvinte ale lui Isus: ”Nu te teme”. Fecioara Maria să ne ajute să înțelegem tot mai mult că a fi discipoli înseamnă a pune picioarele noastre pe urmele lăsate de Învățătorul divin: sunt urmele harului divin care regenerează viața pentru toți oamenii”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a menționat că duminică se marchează în Italia ”Ziua pentru viață”, pe tema ”Milostivirea face să înflorească viața”, iar luni, Ziua de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane. Totodată, a transmis cele mai sincere urări de pace și seninătate milioanelor de oameni care în Extremul Orient și în diferite țări sărbătoresc Anul Nou lunar. ”Fie ca noul an”, a fost urarea Sfântului Părinte, ”să aducă roade de compasiune, milostivire și solidaritate”.

În fine, după ce a salutat numeroasele grupuri de pelerini care au venit duminică în Piața San Pietro, papa Francisc a menționat în mod special comunitatea Colegiului Mexican din Roma, mulțumind celor care însoțesc cu rugăciunea apropiata sa călătorie apostolică în Mexic, de la 12 la 18 februarie.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia