05.02.2016, Bruxelles (Catholica) – COMECE salută adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții esențiale pentru a pune în aplicare măsurile de dezamorsare a genocidul împotriva creștinilor și a altor minorități religioase.

Papa Francis a fost unul dintre primii care au folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie atacurile mortale, barbare și sistematice împotriva comunităților creștine și a altor grupuri vulnerabile pe motive de apartenență religioasă. În 9 iulie 2015, Papa Francisc a spus: „astăzi noi vedem cu spaimă cum mulți dintre frații noștri din Orientul Mijlociu și din alte părți ale lumii sunt persecutați, torturați și asasinați pentru credința lor în Isus. Acest lucru, noi trebuie să îl denunțăm: în acest al treilea război mondial fragmentar pe care îl trăim există o specie – forțez sensul cuvântului – o specie de genocid care ar trebui sa înceteze”.

Joi, 4 februarie 2016, printr-un act remarcabil, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la masacrul sistematic al minorităților religioase de către grupul autointitulat „ISIS/Daech” care sublimează fără echivoc: „grupul autointitulat ISIS/Daech comite un genocid împotriva creștinilor, yézidis și altor minorități religioase și etnice care nu împărtășesc interpretarea lor despre islam, iar această situație implică așadar în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite din 1948 privind prevenirea și oprimarea crimei de genocid”. Parlamentul European a pledat în același timp ca măsurile să fie luate „pentru ca aceste acte să fie calificate ca genocid de către Consiliul de Securitate a Națiunilor Unite”.

Această rezoluție, care se bazează pe consensul între părți, destul de rar în sânul Parlamentului, este rezultatul unei inițiative lansată de către deputatul european Lars Adaktusson. Este mărturia unei conștientizări constante printre deputați, a gravității persecuției acestor minorități, incluși fiind și creștinii, pe care le suportă în Orientul Mijlociu și a necesității urgente de a se preocupa de soarta lor. Parlamentul European exprimă de fapt în alți termeni ceea ce Consiliul Europei a afirmat fără ambiguitate în 27 ianuarie 2016: „statele ar trebui să acționeze pe prezumția că Daech comite un genocid”.

Pr. Patrick Daly, secretar general al COMECE a declarat: „salutăm adoptarea de către Parlamentul European a unei rezoluții esențiale privind aplicare măsurilor menite să dezamorseze genocidul în curs împotriva creștinilor, yézidis și a altor minorități etnice și religioase din Orientul Mijlociu. Este imperativ necesar ca măsurile să fie luate împotriva criminalilor și să devină justiție”. COMECE salută în același timp atenția acordata de Parlamentul European chestiunilor legate de respectul diversității și libertății religioase în acea partea tulbure a lumii, cu care noi toți avem legături culturale importante. (Johanna Touzel – biroul de presă al COMECE)

Sursa: EGCO.ro

Exprimaţi-vă opinia