Piața Tienanmen din capitala R. P. China – EPA

RV 03 feb 2016. ”Admir China, marea ei cultură și înțelepciunea ei inepuizabilă”: spune papa Francisc într-un interviu realizat de jurnalistul Francesco Sicsi pentru publicația ”Asia Times”. În cadrul conversației, realizată în Vatican pe 28 ianuarie, Suveranul Pontif a transmis poporului chinez și președintelui Xi Jinping cele mai sincere felicitări cu ocazia Anului Nou chinezesc, care se marchează la 8 februarie.

Interviul publicat marți, 2 februarie 2016, abordează spectrul amplu al temelor culturale și filosofice ale Chinei, fără referințe la chestiuni religioase sau politice. ”Pentru mine”, spune papa Francisc, ”China a fost dintotdeauna un punct de reper de măreție, o mare țară, o mare cultură cu o înțelepciune inepuizabilă”, față de care Pontiful afirmă că nutrește o profundă admirație. Inevitabilă, pentru un papă care vine din ordinul iezuit, referința la preotul iezuit Matteo Ricci, misionar în China care ”ne-a învățat”, spune papa Francisc, ”că e necesar a intra în dialog cu această țară”. Este ”o țară binecuvântată de multe lucruri”, adaugă Sfântul Părinte, iar Biserica catolică are datoria de a-și manifesta respectul sincer și profund față de toate civilizațiile.

Papa Francisc menționează în interviu exemplul de dialog și cunoaștere al lui Marco Polo, exploratorul italian care a adus în Peninsulă cunoscutele spaghetti, și a evocat emoția pe care a simțit-o când a traversat spațiul aerian chinez în timpul călătoriei apostolice în Sri Lanka și Filippine din ianuaria 2015.

Solicitat de întrebarea jurnalistului despre construcția păcii într-o societate globală, Suveranul Pontif a subliniat că ”frica nu este un sfetnic bun” și că ”nu trebuie să ne fie frică de provocări” și de ”capacitatea de a căuta modul de coexistență de a se respecta reciproc”. ”A menține echilibrul păcii”, a spus mai departe papa Francisc, ”este o mare provocare”, dar Europa, lumea occidentală și orientală și China însăși ”au capacitatea și puterea de a păstra acest echilibru”. Dar pentru a atinge acest obiectiv, a subliniat Pontiful, ”trebuie să găsim modul de a-l atinge prin intermediul dialogului. Altă cale nu există”. ”Dialogul”, pe de altă parte, ”nu înseamnă a coborî la compromisuri ci a păși împreună în mod constructiv”.

La întrebarea privind politica chineză a ”fiului unic”, papa Francisc a spus că aceasta reprezintă ”o problemă dureroasă” care pune fiii în condiția de a duce pe umeri povara atât a părinților cât și a bunicilor, o problemă care provine, printre altele, din ”egoismul anumitor sectoare înstărite care preferă să nu aibă copii”. ”Acesta nu este un mod natural” de a proceda, a remarcat Pontiful care a menționat și faptul că ”China a deschis noi posibilități în această privință”. De aici, în climatul Anului Sfânt al Milostivirii, invitația adresată poporului chinez de ”a se reconcilia cu istoria sa, cu succesele și erorile sale”, pentru că în acest fel se ajunge la ”maturitate și creștere”. ”Este sănătos ca un popor să aibă milostivire față de sine”, a mai spus papa Francisc, aceasta înseamnă ”noblețe sufletească” și ”îți permite să zâmbești și să mergi înainte”, pentru că ”dacă se stă pe loc, atunci se devine corupți” ca apele stătute.

În fine, dată fiind apropierea Anului Nou din calendarul chinezesc, care începe la 8 februarie, papa Francisc trimite ”cele mai bună urări și salutări președintelui Xi Jinping și întregului popor chinez”. ”Am speranța”, a mai spus Pontiful, ”că nu vor pierde niciodată conștiința istorică de a fi un mare popor, cu o mare istorie de înțelepciune și că au mult de oferit lumii întregi”.

(rv – I. Piro – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia