2 februarie: Ziua Vieții Consacrate. Pe palma călugărului din fotografie se poate citi cuvântul “Eccomi”, adică “Iată-mă!” – OSS_ROM

1 februarie 2016. Marți, 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, când se marchează Ziua Mondială a Vieții Consacrate, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Vieții Consacrate, în bazilica vaticană, la ora 17.30.

În legătură cu manifestările care au loc în aceste zile la Roma, cu participarea a circa șase mii de persoane consacrate din întreaga lume, Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a emis un comunicat în care sunt evidențiate câteva aspecte conturate în cadrul inițiativelor prilejuite de încheierea Anului Vieții Consacrate.

“Viața consacrată trăiește un moment de profundă schimbare care o conduce spre descoperirea ‘vinului cel nou’ și spre ivirea întrebării ‘unde poate fi pus acest vin’, în burdufuri vechi sau în burdufuri noi”, a spus mons. José Rodriguez Carballo, secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în prezentarea făcută la Simpozionul de încheiere a Anului Vieții Consacrate. Persoanele consacrate din întreaga lume, reunite în aceste zile la Roma pentru a participa la diferite întâlniri de lucru, au reflectat asupra necesității de a avea o privire profetică asupra viitorului, cu o cale de urmat fără teamă și cu deschidere față de misiunea trăirii și dăruirii milostivirii.

“Acest an al vieții Consacrate ne îndeamnă să revenim la iubirea dintâi”, a spus cardinalul João Braz De Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în cadrul întâlnirii de vineri, 29 ianuarie, din aula Paul al VI-lea din Vatican, dedicată reflecției comune asupra elementelor esențiale ale vieții consacrate. El i-a îndemnat pe participanți “să trăiască consacrarea ca pe o mărturisire a Botezului, în mijlocul oamenilor, fiecare în locul unde-și desfășoară misiunea, în spirit de dialog și vitalitate.”

În cadrul aceluiași simpozion, călugărița Nicla Spezzati, subsecretar în cadrul departamentului vatican pentru viață consacrată a adresat îndemnul îndepărtării temerilor față de contextul actual. “Ne este teamă de complexitatea timpului nostru. Însă, pentru noi este un timp al harului, în care Dumnezeu acționează”, a spus călugărița, subliniind totodată că “nu este vremea exploratorilor solitari, ci este un timp al asocierilor și al comuniunii”.

Îndemnul trăirii unei spiritualități întrupată în propriul timp și în propria istorie a venit și din partea altor participanți care au luat cuvântul la simpozion, diferitele propuneri de reflecție fiind discutate ulterior în cadrul inițiativelor din zilele de sâmbătă, 30 ianuarie, și duminică, 31 ianuarie, când desfășurătorul întâlnirii a prevăzut  programe specifice pentru fiecare formă de viață consacrată, cu întâlniri organizate la diferite universități pontificale din Roma.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia