Adorație în fața Preasfântul Sacrament – RV

1 februarie 2016. Într-o lume care are nevoie de duiosul mesaj al iertării și milostivirii Tatălui, este urgentă necesitatea ca fiecare creștin să fie un misionar: spune papa Francisc în mesajul video transmis la încheierea celui de-al 51-lea Congres Euharistic Internațional. Desfășurat la Cebu, în Filipine, între 24 și 31 ianuarie a.c., congresul a propus spre reflecție tema: „Cristos în voi, speranța gloriei” (Coloseni 1,27).

Îndemnul pontifului de a reflecta asupra “conflictelor, nedreptăților și a urgentelor crize umanitare care marchează timpul nostru” și care solicită de la fiecare creștin o atitudine misionară a ajuns în rândul participanților la Congresul Euharistic Internațional sub forma unui video-mesaj. “Prezența lui Cristos în mijlocul nostru nu este doar o consolare, dar și o promisiune și un îndemn”, asigură pontiful, explicând că promisiunea se referă la pacea și bucuria eternă pe care le vom dobândi într-o zi pe deplin în Împărăția Tatălui, iar îndemnul este de a continua să fim misionari.

În mesajul video, papa Francisc amintește despre călătoria efectuată în Filipine anul trecut, punând în evidență fidelitatea și evlavia acestui popor cu spirit misionar care, în urmă cu cinci secole, a primit Evanghelia, popor care a știu să demonstreze “o profundă credință și rezistență” în urma devastărilor produse de taifunul Yolanda, din 2013.

Pornind de la tema Congresului Euharistic – „Cristos în voi, speranța gloriei” (Coloseni 1,27) – Papa a subliniat cum Cristos cel Înviat “este “întotdeauna viu și prezent în Biserica Sa, mai ales în Euharistie, sacramentul Trupului și Sângelui Său”. Prezența lui Cristos, a continuat pontiful, “ne impulsionează să fim misionari pentru “a duce mesajul bunătății, iertării și milostivirii Tatălui fiecărui bărbat, femeie și copil”.

Papa Francisc: “Câtă nevoie are lumea noastră de acest mesaj! Când ne gândim la conflictele, injustițiile și urgentele crize umanitare care marchează timpul nostru ne dăm seama cât este de important pentru fiecare creștin să fie un adevărat discipol misionar care duce vestea cea bună a iubirii mântuitoare a lui Cristos unei lumi care are atât de mare nevoie de reconciliere, dreptate și pace”.

De aceea, este deosebit de potrivită desfășurarea Congresul Euharistic în contextul Anului Milostivirii, când “întreaga Biserică este îndemnată să se concentreze asupra milostivirii, ca inimă a Evangheliei”.

Papa Francisc: “Suntem chemați să ducem balsamul iubirii milostive a lui Dumnezeu întregii familii umane, să-i pansăm rănile, ducând speranța acolo unde disperarea pare să domine”.

Dând ca exemplu generozitatea și solidaritatea exprimate de populația filipineză după devastatorul taifun, când persoanele și-au reconstruit casele și viața, papa Francisc a subliniat cum Euharistia “ne vorbește despre această forță care izvorăște din Cruce și care este necontenit purtătoare de viață nouă”, în măsură să ne schimbe viețile:

Papa Francisc: “Aceasta ne îngăduie să avem grijă, să-i protejăm pe cei săraci și vulnerabili și să fim sensibili la glasul fraților și surorilor care se află în situație de necesitate. Ne învață să acționăm în mod integru și să respingem nedreptatea și corupția care otrăvește societatea pornind de la rădăcinile ei.”

În încheierea mesajului, Sfântul Părinte și-a exprimat speranța ca acest Congres Euharistic Internațional să fie “ferment al reconcilierii și al păcii pentru lumea întreagă”, anunțând că următorul congres va avea loc în anul 2020, la Budapesta, în Ungaria.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia