Baloane colorate, la rugăciunea ”Angelus” cu papa Francisc, lansate de tinerii din Acțiunea Catolică – REUTERS

RV 31 ian 2016. ”Slujirea profetică a lui Isus constă în a vesti că nicio condiție umană nu poate constitui un motiv de excluziune din inima lui Dumnezeu Tatăl și că unicul privilegiu în ochii lui Dumnezeu este acela de a nu avea privilegii”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică împreună cu mii de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru. După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a menționat Ziua mondială a bolnavilor de lepră și a asistat la lectura unui mesaj de pace proclamat de un grup numeros de tineri din asociația ”Acțiunea Catolică” din dieceza Romei cu ocazia manifestării ”Caravana păcii”.

Vorbind pe larg despre evanghelia acestei duminici proclamată în ritul roman sau latin, în care Isus se află la Nazaret și i se cere să facă minunile pe care le-a făcut în altă parte, papa Francisc a scos în evidență obiecția concetățenilor lui Isus. Dar El afirmă: ”Niciun profet nu este acceptat în patria sa” (Lc 4,24). Această pagină din Evanghelia după Luca, a reluat Sfântul Părinte, nu este o simplă povestire despre o ceartă între consăteni, cum se poate întâmpla uneori din cauza invidiei și a geloziei, dar ”scoate la iveală o ispită la care omul religios este expus în permanență și de care e necesar să se distanțeze cu determinare: ispita de a considera religia o investiție umană și, prin urmare, de a începe să «contracteze» cu Dumnezeu căutând interesul propriu”.
Papa Francisc:”E vorba, în schimb, de primirea revelației lui Dumnezeu care este Tată și care se îngrijește de toate făpturile sale, chiar și de cea mai mică și neînsemnată în ochii oamenilor. Tocmai în aceasta constă slujirea profetică a lui Isus: în a vesti că nicio condiție umană nu poate constitui un motiv de excluziune din inima Tatălui și că unicul privilegiu în ochii lui Dumnezeu este acela de a nu avea privilegii, de a fi abandonați în mâinile sale”.

Isus a spus atunci în sinagoga din Nazaret: ”Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre” (4,21). Acel ”astăzi” proclamat de Isus în vremea aceea este valabil în orice timp, răsună și pentru noi, amintindu-ne actualitatea și necesitatea mântuirii adusă de Isus întregii omeniri.
Papa Francisc: ”Dumnezeu vine în întâmpinarea oamenilor și femeilor din toate timpurile și locurile în situația concretă în care se află. Vine și în întâmpinarea noastră. El este cel care face întotdeauna primul pas: vine să ne viziteze cu milostivirea sa, să ne ridice din praful păcatelor noastre, vine să ne întindă mâna ca să ne facă să ieșim din nou din abisul în care ne-a făcut să cădem orgoliul nostru și ne invită să primim adevărul mângâietor al Evangheliei și să umblăm pe căile binelui”.

În ziua în care Isus a vorbit în sinagoga din Nazaret, a observat Pontiful, era cu siguranță de față și Maria, mama sa. ”Ne putem închipui”, a spus papa Francisc, ”ecoul din inima sa când a văzut că Isus a fost mai întâi admirat, apoi provocat și, în fine, amenințat cu moartea. În inima ei plină de credință, ea le păstra pe toate. Ea să ne ajute să ne convertim de la un dumnezeu al minunilor la minunea lui Dumnezeu, care este Isus Cristos”.

După rugăciunea ”Angelus” Sfântul Părinte a subliniat că în ultima duminică din ianuarie Biserica catolică marchează și Ziua mondială a bolnavilor de lepră, o boală care deși este în regres, afectează încă viața a mii de persoane, în special pe cele mai sărace și marginalizate. ”Este important”, a spus Pontiful, ”a mențiune vie solidaritatea cu acești frați și surori care au rămas invalizi în urma acestei boli. Celor bolnavi, le dăm asigurarea rugăciunilor noastre iar celor care le oferă îngrijire, sprijinul nostru”.

Papa Francisc a salutat și prezența multor tineri ai asociației ”Acțiunea Catolică” din dieceza Romei, însoțiți de cardinalul vicar Agostino Vallini și de asistenții spirituali, în cadrul manifestării ”Caravana păcii”. ”În acest an”, a spus Pontiful, ”mărturia voastră de pace, însuflețită de credința în Isus, va fi și mai bucuroasă și conștientă pentru că este îmbogățită de gestul pe care tocmai l-ați făcut de a trece prin Poarta Sfântă. Vă încurajez să fiți instrumente de pace și milostivire între cei de vârsta voastră!”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia