Pregătiri pentru manifestarea ”Familiy Day”, în desfășurare sâmbătă, 30 ianuarie 2016, la Roma – ANSA

RV 29 ian 2016. Cel puțin un milion de persoane și-au anunțat participarea sâmbătă, 30 ianuarie, la Roma, la manifestarea intitulată ”Family Day” (Ziua Familiei) pentru a-și exprima sprijinul în favoarea familiei întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie și rezervele față de proiectul de lege privind uniunile civile între persoane de același sex și adopția din partea acestora a copiilor unuia dintre parteneri (”stepchild adoption”). La manifestările organizate sâmbătă de diferite mișcări și asociații de inspirație catolică participă și reprezentanți ai celorlalte confesiuni și religii prezente în Italia.Intervievat în legătură cu această manifestare, cardinalul Angelo Scola a subliniat pe site-ul arhidiecezei de Milano că nu trebuie să se lase loc confuziei în ce privește familia, înțeleasă drept ”legătura stabilă și deschisă vieții între bărbat și femeie care, alături de aprofundarea iubirii dintre soți, își asumă educația fiilor, dă naștere vieții și se îngrijește de două diferențe fundamentale: diferența sexuală și diferența dintre generații. Diferența sexuală în cuplul părinților are o importanță de neînlocuit pentru fii. În privința acestui aspect”, a afirmat cardinalul, ”creștinii și episcopii se exprimă la unison”.

Cât privește participarea laicilor creștini la manifestările de piață în favoarea familiei, cardinalul italian a remarcat că aceasta nu trebuie privită cu nedumerire din moment ce ”trăim într-o societate pluralistă, în care se exprimă viziuni despre lume foarte diferite între ele, deseori, chiar în contrast. Într-o astfel de societate este o datorie pentru orice persoană să propună celorlalți care este idealul său de societate și, mai ales, ce este familia. A se scandaliza pentru că cetățenii participă la astfel de manifestări este o mare greșeală”.

Întrebat dacă este necesară o lege pentru reglementarea drepturilor pentru uniunile între persoane de același sex, arhiepiscopul Milanului a spus că ”mai întâi de toate este necesar să se evite ca instituția familială, care prezintă o identitate și o fizionomie precisă, să fie nu doar diminuată dar și pusă în umbră de noile legi. Aceasta nu înseamnă a nu recunoaște persoanei care se declară homosexuală drepturile care trebuie să-i fie date în mod obiectiv. Dar e necesar ca aceste drepturi, pe cât posibil, să fie raportate la persoană și să fie garantată persoana însăși. Iar multe din aceste drepturi sunt deja identificate de legile în vigoare”. Pe de altă parte, a reluat cardinalul Angelo Scola, ”două puncte trebuie să fie evitate: a construi o structură a legii care să copie institutul familial și a permite așa numita ’stepchild adoption’, un mijloc prin care se ajunge în mod masiv, prin practica închirierii uterului, la adopția de copii din partea cuplurilor de același sex. Există două riscuri: dizolvarea societății și, în același timp, aducerea pe lume a unor copii care practic sunt orfani deși părinții adevărați sunt în viață. Legislatorul trebuie să țină cont de aceste fapte”.

La obiecția care susține uniunile civile spunând că ”e îndeajuns să fie iubire” și adopția copiilor afirmând că ”e mai bine adopția din partea cuplurilor de același sex decât copiii abandonați în orfelinate”, cardinalul a spus că e necesar ”să se înțeleagă ce înseamnă, de fapt, iubirea. Există o unitate indivizibilă între diferența sexuală, relația cu celălalt și fecunditate. Trebuie să recunoaștem că acest fapt are o valoare obiectivă, altfel nu mai avem capacitatea de a ne asuma realitatea așa cum este. A acorda institutul adopției și cuplurilor formate din persoane de același sex aducând ca motiv prezența copiilor în orfelinate, înseamnă nu doar a semnala o problemă serioasă, ci mai degrabă a se folosi de un caz dramatic dar particular pentru a introduce reguli generale. Or, așa ceva, ca și în cazul avortului, s-a întâmplat deja în istorie”.

În privința acestor teme, a remarcat jurnalistul, atunci când creștinii își exprimă opinia sunt acuzați deseori de ingerință, în timp ce exprimarea opiniilor opuse, care oricum se bucură de o vizibilitate mai mare în mass-media, este considerată legitimă. Încheie cardinalul Angelo Scola: ”Acesta este semnul absenței creștinilor din spațiul public (…). Creștinii trebuie să intre în joc în acest domeniu aducând simțul apartenenței comune și al binelui pentru toți, fără spirit de hegemonie dar cu un autentic spirit de slujire. O societate ca a noastră are nevoie de un dialog neobosit și pasionat”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia