Papa Francisc a cerut Comitetului Național pentru Bioetică din Italia să apere mediul, viața umană și demnitatea celor bolnavi – ANSA

RV 28 ian 2016. În Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte a primit azi în audiență membrii Comitetului Național pentru Bioetică din Italia. Înființat în urmă cu peste 25 de ani, Comitetul funcționează pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri.
Papa Francisc: «Este cunoscut tuturor cât de sensibilă este Biserica la tematicile etice, dar probabil nu este la fel de clar pentru toți faptul că Biserica nu revendică pentru sine un spațiu privilegiat în acest domeniu, dimpotrivă, este o satisfacție când conștiința civică, la diferite niveluri, este în măsură să reflecteze, să discearnă și să acționeze în baza raționalității libere și deschise și a valorilor constitutive ale persoanei și societății. Într-adevăr, tocmai această maturitate civilă responsabilă este semnul că sămânța Evangheliei – aceasta, da, revelată și încredințată Bisericii – a adus rod, reușind să promoveze căutarea adevărului și a binelui în complicatele chestiuni umane și etice».

Referindu-se la activitatea Comitetului de Bioetică din Italia, papa Francisc a recunoscut că acesta a cerut de mai multe ori să fie respectată integritatea ființei umane și garantarea sănătății omului de la concepere până la moartea naturală, considerând că persoana umană este un scop și niciodată doar un mijloc. ”Același principiu etic”, a continuat Sfântul Părinte, ”este de importanță fundamentală și în ceea ce privește aplicarea biotehnologiilor în domeniul medical, care niciodată nu pot fi folosite pentru lezarea demnității umane și nici nu trebuie să fie călăuzite doar de scopuri industriale și comerciale”.
Papa Francisc: «Este vorba, în cele din urmă, de slujirea omului, a omului întreg, a tuturor oamenilor și femeilor, acordând o atenție și o grijă specială (…) celor mai slabi și dezavantajați, care cu greu își pot face auzită vocea, sau care nu o pot face încă, sau care nu o mai pot face. Pe acest teren, comunitatea bisericească și cea civilă se întâlnesc și sunt chemate să colaboreze după respectiva competență a fiecăruia».

Remarcând că bioetica a cunoscut în ultimii ani atât un ritm accelerat de dezvoltare cât și riscul de ”a pierde orice referință care nu este utilitatea și profitul”, Suveranul Pontif a elogiat ”efortul anevoios de căutare a adevărului etic”, cu atât mai important „într-un context marcat de relativism și de o slabă încredere în capacitățile rațiunii umane”, dar susținut de convingerea că ”mărturia dată pentru adevăr contribuie la maturizarea conștiinței civice”.

În fine, Sfântul Părinte a indicat Comitetului Național pentru Bioetică din Italia trei aspecte care au nevoie de o atenție etică sporită în timpul de față: analiza cauzelor degradării mediului pentru a garanta un viitor mai curat pentru generațiile următoare, persoanele vulnerabile care trec prin condiții de neputință și marginalizare, de la embrionii umani și bolnavii înaintați în vârstă, în fine, armonizarea standardelor biologice și medicale la nivel internațional pornind de la normele de bază care recunosc valorile și drepturile fundamentale.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia