Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus” duminică, 24 ianuarie 2016 – AP

RV 24 ian 2016. A vesti Evanghelia celor săraci este misiunea lui Isus. Aceasta este și misiunea Bisericii și a celor care au primit Botezul în Biserică: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic împreună cu credincioșii prezenți în Piața Sfântul Petru. Vremea mult mai blândă decât zilele trecute și cerul curat au atras mii de romani și pelerini la tradiționala rugăciune mariană recitată de Sfântul Părinte care în cursul serii de luni, sărbătoarea Convertirii Sfântului Apostol Paul, prezidează celebrarea Vesperelor în bazilica Sfântul Paul din Afara Zidurilor cu ocazia încheierii Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Vorbind la ”Angelus” de evanghelia duminicii din ritul roman sau latin, papa Francisc a evidențiat faptul că evanghelistul Luca face mai întâi un scurt rezumat al activității lui Isus pe planul evanghelizării. ”Este o activitate pe care Isus o împlinește prin puterea Duhului Sfânt iar cuvântul său este original pentru că revelează sensul Scripturilor; este un cuvânt care are autoritate, pentru că poruncește chiar și duhurilor necurate și acestea i se supun” (cf Mc 1,27).
Papa Francisc: «Isus este diferit de învățătorii timpului său: nu a înființat o școală pentru a studia Legea dar merge încoace și încolo pentru a predica și a învăța în tot locul: în sinagogi, pe drumuri, în case. Isus se deosebește chiar și de Ioan Botezătorul care proclamă judecata iminentă a lui Dumnezeu, în timp ce Isus vestește iertarea de tată a lui Dumnezeu».

Referindu-se la învățătura din sinagoga de la Nazaret, satul în care Isus a crescut până la vârsta de aproape treizeci de ani, papa Francisc a spus că acolo a avut loc ”un eveniment important care trasează misiunea lui Isus”. După ce a citit din cartea profetului Isaia, în care se spune: ”Duhul Domnului este asupra mea, de aceea m-a uns și m-a trimis să duc săracilor vestea cea bună” (Lc 4,18), Isus spune spre uimirea celor prezenți: ”Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care aţi ascultat-o cu urechile voastre” (v. 21).
Papa Francisc: ”A-i evangheliza pe cei săraci: aceasta este misiunea lui Isus, aceasta este și misiunea Bisericii și a fiecărui botezat în Biserică. A fi creștin și a fi misionar este totuna. A vesti Evanghelia, prin cuvânt și, chiar mai înainte, prin felul de a trăi, este finalitatea principală a comunității creștine și a fiecărui membru al acesteia».

A-i evangheliza pe cei săraci, a continuat Sfântul Părinte, înseamnă a se apropia de ei, a-i sluji, a-i elibera de asuprire, făcând toate acestea în numele și prin Duhul lui Cristos, pentru că ”El este Evanghelia lui Dumnezeu, El este milostivirea lui Dumnezeu, El este eliberarea lui Dumnezeu”. Cuvântul profetului din vechime pe care Isus îl citește și îl împlinește arată că Împărăția lui Dumnezeu a venit în mijlocul nostru și se adresează în mod preferențial celor marginalizați, celor înrobiți, celor asupriți.
Papa Francisc: «În vremea lui Isus aceste persoane nu erau, probabil, în centrul comunității de credință. Dar ne întrebăm: astăzi, în comunitățile noastre parohiale, în asociații și mișcări, suntem credincioși programului lui Isus? Evanghelizarea celor săraci, aducerea Veștii celei bune, este prioritatea noastră? Atenție: nu este vorba de a face asistență socială, cu atât mai puțin activitate politică. Este vorba de a oferi puterea Evangheliei lui Dumnezeu care convertește inimile, vindecă rănile, transformă relațiile umane și sociale după logica iubirii. Cei săraci, de fapt, sunt în centrul Evangheliei».

”Fecioara Maria, Maica vestitorilor Evangheliei”, a încheiat Sfântul Părinte, ”să ne ajute să simțim puternic foamea și setea de Evanghelie care există în lume, mai ales în inima și trupul celor săraci. Și să mijlocească pentru fiecare dintre noi și tuturor comunităților creștine harul de a da mărturie concretă pentru milostivirea pe care Cristos ne-a dăruit-o”.

După rugăciunea ”Angelus”, Pontiful a salutat grupurile de credincioși din Italia și din alte țări, în special participanții la simpozionul organizat de Comunitatea mondială pentru meditația creștină.

Primiți și binecuvântarea apostolică invocată duminică de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia