Papa Francisc: ritul spălării picioarelor din cadrul Liturghiei “In Cena Domini”, din Joia Sfântă – AP

 22 ianuarie 2016. Papa Francisc a decis modificarea rubricii din Misalul Roman referitoare la ritul spălării picioarelor din cadrul Liturghiei “In Cena Domini”, din Joia Sfântă. Pontiful stabilește că participarea la acest rit nu va mai fi limitată doar la bărbați și băieți, printre persoanele alese putând fi și femei, explicând decizia într-o scrisoare adresată cardinalului Robert Sarah, prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. La rândul său, departamentul vatican pentru cultul divin a emis în acest sens un Decret.
 Exprimarea iubirii fără limite a lui Isus
În scrisoarea adresată cardinalului Sarah, papa Francisc explică decizia modificării rubricii mai sus menționată din Misalul Roman prin dorința de “a exprima pe deplin semnificația gestului săvârșit de Isus în Cenaclu, dăruirea de sine ‘până la sfârșit’ pentru salvarea lumii, iubirea sa fără limite”.

Și femei, în rândul credincioșilor aleși
Decizia Papei, luată ‘după o evaluare atentă’ permite ca, de acum înainte, păstorii Bisericii să poată alege participanții la ritul spălării picioarelor din rândul tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu’. Dacă înainte puteau fi doar bărbați și băieți, de acum înainte vor putea fi atât bărbați cât și femei și, ‘în mod corespunzător tineri și vârstnici, sănătoși și bolnavi, clerici, persoane consacrate și laici’, inclusiv persoane căsătorite sau necăsătorite’, se specifică în Decretul emis de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. ‘Grupul de credincioși’ – se spune în document, fără precizarea numărului – ‘va trebui să reprezinte varietatea și unitatea fiecărui segment reprezentativ al poporului lui Dumnezeu’.

Explicarea ritului, în mod adecvat, celor aleși
De asemenea, Sfântul Părinte recomandă ca ‘celor aleși să le fie furnizate explicații adecvate cu privire la rit’. La rândul lor, credincioșii solicitați trebuie doar să-și ofere cu simplitate disponibilitatea, după cum a explicat într-un recent articol publicat de cotidianul L’Osservatore Romano, mons. Arthur Roche, secretarul departamentului vatican pentru cultul divin.

Le revine celor care se îngrijesc de celebrările liturgice să pregătească și să dispună fiecare detaliu pentru a ajuta la o participare rodnică a credincioșilor, prin înțelegerea semnificației gestului, care depășește spălarea fizică a picioarelor celuilalt și exprimă concretețea în slujirea caritativă a aproapelui.

Gest făcut deja de Papa
Trebuie amintit faptul că, și în trecut, papa Francisc a săvârșit acest rit din cadrul Liturghiei “In Cena Domini”, dorind ca în rândul credincioșilor aleși să fie și femei, așa cum a fost, de exemplu, anul trecut, când a celebrat Liturghiei “In Cena Domini” în închisoarea Rebibbia, din Roma

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia