Papa Francisc – OSS_ROM

 RV 21 Ian 2016  Cu ocazia reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, papa Francisc i-a transmis o scrisoare profesorului Klaus Schwab, cel care l-a invitat pe pontif să se adreseze participanților. Întâlnirea va avea loc la Davos-Klosters, în Elveția, și se va desfășura sub motto-ul „A gestiona cea de-a patra revoluție industrială”.
În debutul scrisorii papa laudă această inițiativă. „Vă adresez urările mele cordiale, spune papa Francisc, pentru un rezultat fructuos al întâlnirii, care încearcă să încurajeze o continuă responsabilitate socială și de mediu, folosindu-se de un dialog constructiv cu responsabilii guvernelor, societății civile și mediului politic, financiar și cultural”, spune episcopul Romei.

„Fac încă o dată un apel la voi, continuă pontiful, nu-i uitați pe săraci! Aceasta este o provocare primară pe care, ca lideri ai lumii afacerilor, trebuie să o aveți ca prioritate. Cine are mijloacele necesare unei vieți demne, înainte de a se ocupa de privilegii, trebuie să caute să-i ajute pe cei săraci, pentru ca și ei să aibă acces la condiții demne de viață. Nu trebuie să permitem niciodată culturii bunăstării să ne anestezieze și să ne facă incapabili de compasiune la strigătul de durere al altora, astfel încât să ajungem să «nu mai plângem în fața dramei altora și nici să nu ne intereseze grija lor, ca și cum totul ar fi o responsabilitate străină nouă» (Evangelii gaudium, 54)”.

Vorbind despre drama celor săraci, papa Francisc a spus că „a plânge în fața dramelor altora nu înseamnă doar a lua parte la suferințele lor, ci, mai ales, a ne da seama că înseși acțiunile noastre sunt motiv de injustiție și inegalitate. Prin urmare «să deschidem ochii pentru a vedea mizeriile lumii, rănile multor frați și surori privați de demnitate, și să ascultăm strigătul lor de ajutor. Mâinile noastre să strângă mâinile lor și să le tragă spre noi pentru a simți căldura prezenței noastre, a prieteniei și a fraternității. Strigătul lor să devină strigătul nostru și împreună să putem zdrobi bariera indiferenței care domnește peste ipocrizie și egoism» (Misericordiae Vultus, 15)”, a mai spus Suveranul Pontif.

Amintind de motto-ul întâlnirii, Sfântul Părinte a avut un cuvânt și pentru liderii mondiali. „În fața schimbărilor profunde și epocale, a subliniat papa, liderii mondiali sunt chemați să se asigure că această iminentă „a patra revoluție industrială” nu va conduce la distrugerea persoanei umane, sau la transformarea planetei într-o grădină goală pentru plăcerea a câtorva aleși. Am spus mereu, și acum o repet cu plăcere, activitatea antreprenorială este «o vocație nobilă îndreptată spre producerea bogăției și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru toți», mai ales «dacă cuprinde crearea de noi locuri de muncă, în favoarea binelui comun» (Laudato si’, 129). Acest lucru va face posibilă îmbunătățirea condițiilor de viață precare a milioane de persoane și acoperirea deficitului social, care stă la originea multor injustiții și erodează valorile fundamentale ale societății, printre care egalitatea, justiția și solidaritatea”.

În încheiere, papa Francisc se adresează din nou președintelui și îi binecuvântează pe toți participanții. „Domnule președinte, reînnoind urările de succes a iminentei întâlniri, invoc asupra dumneavoastră și asupra tuturor participanților și familiilor lor binecuvântarea lui Dumnezeu”.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia