Papa Francisc în vizită la Singoga di Roma, duminică, 18 ianuarie 2016. – REUTERS

18 ianuarie 2016. “Evrei și creștini, frați și surori în unica familie a lui Dumnezeu, care-i protejează ca pe poporul său: aceasta este esența mesajului de prietenie, dialog și strânsă legătură lăsat de papa Francisc comunității ebraice din Roma, în cadrul vizitei efectuate duminică, 17 ianuarie, în cursul după-amiezii, la Templul Major din capitala Italiei.

Vizita Sfântului Părinte, a treia a unui pontif la Sinagoga din Roma, a fost marcată de gesturi și cuvinte de neuitat. De altfel papa Francisc, argentinian de origine, a cultivat de-a lungul vieții și misiunii sacerdotale o strânsă prietenie cu evreii, citată și apreciată de cei prezenți, în cursul vizitei la Sinagoga din Roma. Imediat după sosire, s-a instalat un climat familial, după cum ne relatează colega noastră Gabriel Ceraso:

Salutul de pace al întregii Biserici catolice
Prin cuvinte de salut și strângeri de mână, tineri și vârstnici, femei și bărbați din comunitatea ebraică romană l-au însoțit îndeaproape pe pontif în parcursul de omagiere a unei istorii dureroase, din care fac parte deportările din 1943 și atentatul terorist din 1982. Apoi, într-o Sinagogă plină de credincioși, în entuziasmul credincioșilor, papa Francisc l-a îmbrățișat de rabinul șef Riccardo Di Segni. Deosebit de emoționantă a fost întâlnirea cu supraviețuitorii Holocaustului.

În discursul adresat comunității ebraice, cu prilejul vizitei la Sinagoga din Roma, papa Francisc a subliniat necesitatea de a aprofunda tot mai mult dimensiunea teologică a dialogului, potrivit orientărilor trasate de Conciliul Vatican al II-lea. Citându-l pe Ioan Paul al II-lea care folosea sintagma “frații majori în credință”, pentru a-i defini pe evrei, papa Francisc a reliefat chemarea la asumarea comună a înfruntării problemelor la nivel local și mondial, printre acestea amintind “ecologia integrală”, a cărei semnificație este conținută în Biblie și o angajare tot mai viguroasă în favoarea păcii și a justiției.

Papa Francisc: “Violența omului împotriva omului este în contradicție cu orice religie demnă de acest nume și îndeosebi cu marile religii monoteiste. Viața este sacră, fiind un dar al lui Dumnezeu.”

Pornind de la această reflecție, Sfântul Părinte a subliniat încă o dată că: “Nici violența și nici moartea nu vor avea ultimul cuvânt în fața lui Dumnezeu, care este un Dumnezeu al iubirii și al vieții. Trebuie să ne rugăm cu insistență Domnului astfel încât să ne ajute să punem în practică logica păcii, a reconcilierii, a iertării și a vieții, în Europa, în Țara Sfântă, în Orientul Mijlociu, în Africa și în orice parte a lumii”.

Shoah-ul: o lecție pentru prezent și viitor
A fost impresionantă referința pontifului la Shoah, rostită în fața puținilor protagoniști care au supraviețuit. “Este un barbarism inuman comis în numele unei ideologii care urmărea să-l înlocuiască pe Dumnezeu cu omul”, a spus Sfântul Părinte, îndemnând cu însuflețire:

Papa Francisc: “Trecutul trebuie să fie o lecție pentru prezent și viitor. Shoah-ul ne învață că este întotdeauna necesară o maximă vigilență pentru a interveni cu promptitudine în apărarea demnității și a păcii.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia