Papa Francisc18.01.2016, Vatican (Catholica) – Munca este una dintre vocațiile cele mai vechi ale omului, dar astăzi demnitatea pe care o asigură munca este pusă adesea în pericol de șomaj și ilegalitate. De aceea este nevoie să se formeze „un nou umanism al muncii”, care să dea speranță mai ales celor mai tineri. Papa Francisc a făcut acest apel înaintea miilor de membri ai Mișcării Creștine a Lucrătorilor, primiți în audiență în Aula Paul al VI-lea sâmbătă, 16 ianuarie 2016. Asociația este prezentă și în Arhidieceza Romano-Catolică de București (MCL România) de zece ani, la audiența cu Papa aflându-se și PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, și pr. Francisc Ungureanu, președinte MCL România.

„Munca este o vocație, pentru că se naște dintr-o chemare pe care Dumnezeu a adresat-o încă de la început omului, pentru ca să cultive și să păstreze casa comună. Astfel, în pofida răului care a corupt lumea și chiar activitatea umană, în munca liberă, creativă, participativă și solidară ființa umană exprimă și mărește demnitatea propriei vieți.” Pentru a răspunde la această vocație, Pontiful a sugerat trei cuvinte. „Primul este educație. A educa înseamnă ‘a scoate afară’. Este capacitatea de a extrage ceea ce este mai bun din propria inimă. Nu înseamnă numai a învăța vreo tehnică sau a transmite noțiuni, ci a ne face mai umani pe noi înșine și realitatea care ne înconjoară.”

„Trăim într-un timp de exploatare a muncitorilor; într-un timp în care munca nu este chiar în slujba demnității persoanei, ci este muncă sclavă. Trebuie să formăm, să educăm la un nou umanism al muncii în care omul, și nu profitul, să fie în centru; în care economia să îl slujească pe om și nu să se slujească de om… A educa ajută la a nu ceda în fața înșelăciunii celui care vrea să dea de înțeles că munca, angajarea zilnică, dăruirea de sine și studiul nu au valoare… Este urgent a educa să se parcurgă drumul, luminos și angajant, al onestității, fugind de scurtăturile favoritismelor și recomandărilor. Aici dedesubt se află corupția… Ilegalitatea este ca o caracatiță care nu se vede: stă ascunsă, scufundată, dar cu tentaculele sale apucă și otrăvește, poluând și făcând atât de mult rău.”

„Al doilea cuvânt pe care aș vrea să vi-l spun este împărtășire. Munca nu este numai o vocație a fiecărei persoane, ci este oportunitatea de a intra în relație cu alții… Munca ar trebui să unească persoanele, nu să le îndepărteze, făcându-le închise și distante. Ocupând atâtea ore pe parcursul zilei, ne oferă și ocazia pentru a împărtăși cotidianul, pentru a ne interesa de cel care este lângă noi, pentru a primi ca pe un dar și ca pe o responsabilitate prezența celorlalți”. Vorbind despre proiectele de serviciu civil pe care le realizează Mișcarea, Papa a subliniat că „este important ca ceilalți să nu fie numai destinatari ai vreunei atenții, ci ai adevăratelor proiecte. Toți fac proiecte pentru ei înșiși, dar a proiecta pentru alții permite să se facă un pas înainte: pune inteligența în slujba iubirii, făcând persoana mai integră și viața mai fericită, pentru că este capabilă să dăruiască.”

Ultimul cuvânt încredințat de Sfântul Părinte este „mărturie”. „Voi întâlniți atâția tineri care nu muncesc: într-adevăr, așa cum ați spus, sunt ‘noii excluși din timpul nostru’. Gândiți-vă că în unele țări din Europa, din această Europă a noastră, atât de cultă, tineretul ajunge la 40% șomeri, 47% în alte țări, 50% în altele. Și ce face un tânăr care nu muncește? Unde ajunge? În dependențe, în boli psihologice, în sinucideri… Dreptatea umană cere accesul la muncă pentru toți. Și milostivirea divină ne interpelează: în fața persoanelor aflate în dificultate sau a situațiilor obositoare… nu folosește a ține predici; în schimb este nevoie de a transmite speranță, a întări cu prezența, a susține cu ajutorul concret. Vă încurajez să dați mărturie pornind de la stilul de viață personal și asociativ: mărturie de gratuitate, de solidaritate, de spirit de slujire.”

Sursa: vedeţi aici

Exprimaţi-vă opinia