Lisa Pearce16.01.2016, Washington (Catholica) – În 2013, în jur de 2.100 de creștini au fost uciși pentru motive legate de credință, în întreaga lume. Anul trecut, acest număr s-a ridicat la cel puțin 7.100, potrivit unui raport recent al unui grup de lobby. „Persecutarea creștinilor se tot înrăutățește – în fiecare regiune în care lucrăm – și se înrăutățește repede”, a declarat Lisa Pearce, director executiv al grupului Open Doors din Marea Britanie și Irlanda, în raportul din anul 2016 al grupului. „Multe țări au coborât ca loc în listă, nu pentru că persecuția acolo scade, ci pur și simplu pentru că în alte țări se înrăutățește mai rapid”.

„Putem și trebuie să fim neobosiți în protejarea creștinilor și a tuturor celor care se confruntă cu persecuția pentru credința lor”. Open Doors îi ajută de peste 60 de ani pe creștinii persecutați. A fost înființată de un olandez cunoscut ca fratele Andrei, care ducea pe ascuns Biblii în Europa de Est, într-un timp în care regimul comunist a restricționat sever creștinismul și alte religii. Organizația activează în 60 de țări. În fiecare an, adună exemple de persecuții anti-creștine și evaluează situația globală. Cel mai recent raport a descoperit că persecuțiile anti-creștine au atins un nou vârf în 2015. Aproximativ 4.000 de creștini au fost uciși în Nigeria, peste 1.200 în Republica Centrafricană și peste 700 în Ciad.

În plus, peste 2.400 de biserici au fost atacate sau închise din motive legate de credință. Lista globală realizată de Open Doors evaluează persecuțiile creștine din țările lumii și le clasifică pe cele mai rele 50 dintre ele. Țările cu cele mai rele persecuții în lista din 2016 sunt Coreea de Nord, Irak, Eritreea, Afganistan, Siria, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran și Libia. Coreea de Nord, un stat comunist, este în continuare țara în care este cel mai dificil să fii creștin. Aici se află aproximativ 300.000 de creștini într-o populație de 24,5 milioane. Țara conduce în lista realizată de Open Doors de 14 ani.

„Creștinii încearcă să își ascundă cât mai mult credința pentru a evita arestarea și trimiterea în lagăre de muncă forțată. Astfel, a fi creștin trebuie să fie un secret bine protejat, chiar și în familii, și majoritatea părinților nu îi educă pe copiii lor în credința creștină pentru a se asigura că nu scapă nimic de pe buzele lor când sunt întrebați”. În Irak, sute de mii de creștini și-au părăsit casele de teama violenței, în special din partea ISIS. „Irakul a suferit din cauza anilor de nesiguranță structurală, conflict și instabilitate sub un guvern incapabil să aplice legea și să asigure un minimum de securitate”.

În Eritreea, sunt aproximativ 2,5 milioane de creștini din populația de 6,7 milioane. „Regimul eritreean este absolut autoritar și intolerant față de orice formă de asociere, opoziție și exprimare liberă”. Guvernul urmărește să controleze toate instituțiile religioase și l-a depus pe Patriarhul ortodox eritreean. Țara a susținut mereu ascensiunea islamismului radical în regiune, inclusiv prin înarmarea grupului extremist islamist Al-Shabaab.

Raportul realizat de Open Doors arată anumite direcții care înrăutățesc persecuția anti-creștină. Acestea includ expansiunea autointitulatelor califate islamice, care acționează acum în granițele internaționale. Guvernele care se tem de extremismul islamic răspund căutând să sporească sentimentul naționalist sau să înăsprească regulile și să crească controlul asupra exprimărilor religioase. Orientul Mijlociu, Africa și Asia Centrală au fost zonele cu cea mai mare creștere a persecuțiilor. În mai multe state este anarhie, ceea ce înseamnă că minoritățile de acolo suferă mai multă violență. Extremismul religios, inclusiv cel islamic, hindus și budist, este cea mai mare sursă de persecuție anti-creștină.

Mexicul este pe locul 40 în listă, iar Columbia pe 46. Sunt singurele țări din Americi care apar pe listă. Traficul de droguri se află în mare măsură la rădăcina persecuțiilor anti-creștine din America Latină. Liderii Bisericii locale sunt adesea singurii care se opun traficanților de droguri, dar apoi devin ținte ale violenței și șantajului. „Ritmul și amploarea persecutării creștinilor sunt fără precedent și cresc repede. Nu trebuie să ne așteptăm ca aceasta să se schimbe dacă nu suntem noi parte a schimbării situației”, a declarat Lisa Pearce. Ea a găsit speranță în zonele în care Bisericile creștine cresc în ciuda persecuției. În țări precum Siria, comunitățile creștine au grijă de frații lor musulmani. În locuri precum Mandera, Kenya, musulmanii s-au opus atacatorilor anti-creștini spunând: „Ne omorâți pe toți sau pe niciunul”.

Exprimaţi-vă opinia