Papa Francisc14.01.2016, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a trimis un mesaj special adolescenților care vor participa la Jubileul Băieților și Fetelor, în luna aprilie, spunându-le că Anul Sfânt este o ocazie să crească în sfințenie și milostivire, ca să devină creștini capabili de a lua decizii curajoase. „Rămâneți tari în drumul credinței cu speranța puternică în Domnul. Aici se află secretul drumului nostru! El ne dă curajul de a merge împotriva curentului”, a spus Pontiful în mesajul său publicat astăzi dar semnat pe 6 ianuarie. Și le-a spus să fie atenți, căci în timp ce a merge împotriva curentului face bine la inimă, „avem nevoie de curajul de a înota astfel. Isus ne dă acest curaj!” Cu Isus „putem face lucruri mari”, a mai afirmat, încurajându-i pe adolescenți să se angajeze în idealuri mari și importante.

„Noi, creștinii, nu am fost aleși de Domnul pentru lucruri mici; mergeți mai departe, spre lucrurile mari. Jucați viața pentru idealuri nobile”, a spus el, repetând un apel adresat tinerilor cărora le-a conferit Mirul în 2013. Mesajul papal este adresat celor de 13-16 ani, care sunt principalii participanți la Jubileul Băieților și Fetelor, care va fi celebrat între 23 și 25 aprilie ca parte a Jubileului Milostivirii. Adolescenții care vor veni în pelerinaj la Roma pentru eveniment vor avea în prima zi ocazia să se spovedească în Bazilica San Pietro și să treacă prin Poarta Sfântă înainte de a merge spre mormântul Sf. Petru. Prima zi se va încheia cu un marș al adolescenților, urmat de Liturghia cu Papa Francisc în Bazilica San Pietro în dimineața următoare. Evenimentul se va încheia cu diverse activități, precum și reveniri la Poarta Sfântă.

În mesajul său, Pontiful îi încurajează pe adolescenți să participe la eveniment, spunându-le că Jubileul este „o celebrare întinsă pe durata unui an întreg, în care fiecare moment devine o ocazie să creștem în sfințenie. Este o ocazie în care vom descoperi că a trăi ca frați și surori este ca o mare sărbătoare, poate cea mai frumoasă pe care ne-o putem imagina, o sărbătoarea fără de sfârșit pe care Isus ne-a învățat să o celebrăm prin Duhul Său.” A subliniat că este vorba de o „sărbătoarea la care Isus îi invită chiar pe toți, fără deosebiri și fără a exclude pe nimeni. Pentru aceasta am dorit să trăiesc și cu voi câteva zile de rugăciune și de sărbătoare. Deci, vă aștept numeroși în luna aprilie.”

Îndreptându-și atenția spre tema Anului Sfânt, „Milostivi precum Tatăl”, Papa a explicat că a fi milostiv înseamnă a crește într-o iubire care este „curajoasă, generoasă și reală”, în același timp crescând atât fizic cât și spiritual. „Voi vă pregătiți să deveniți creștini capabili de alegeri și decizii curajoase, în măsură să construiască în fiecare zi, și în lucrurile mici, o lume a păcii”, a afirmat Pontiful, încurajându-i să ia decizii împotriva la ce spune societatea modernă.

A vorbit apoi despre cei ce trăiesc în situații de război, sărăcie și singurătate, spunându-le să nu își piardă speranța. „Domnul are un vis mare de realizat împreună cu voi!”, a spus el, explicând că semenii lor care „trăiesc în condiții mai puțin dramatice decât voi își amintesc de voi și se angajează pentru ca pacea și dreptatea să poată aparține tuturor. Nu credeți în cuvintele de ură și de teroare care sunt adesea repetate; construiți în schimb prietenii noi. Oferiți timpul vostru, preocupați-vă mereu de cel care vă cere ajutor.”

La final a amintit că nu toți vor putea veni la Roma, dar Jubileul pentru această vârstă va fi celebrat și în Diecezele locale. Pentru cei ce vor veni a avut un sfat: „Nu vă pregătiți numai rucsacurile și pancartele, ci pregătiți mai ales inima voastră și mintea voastră. Meditați bine dorințele pe care le veți încredința lui Isus în Sacramentul Reconcilierii și în Euharistia pe care o vom celebra împreună. Când veți trece prin Poarta Sfântă, amintiți-vă că vă angajați să faceți sfântă viața voastră, să vă hrăniți din Evanghelie și din Euharistie, care sunt cuvântul și pâinea vieții, pentru a putea construi o lume mai dreaptă și fraternă.”

Exprimaţi-vă opinia