Fundația „Migrantes”

 RV 13 Ian 2016  Duminică, 17 ianuarie 2016, va fi marcată Ziua mondială a migrantului și refugiatului. În acest context papa Francisc ne îndeamnă pe toți să depășim frica și să răspundem cu Evanghelia milostivirii. Cu această ocazie, fundația „Migrantes” a Conferinței episcopale italiene a prezentat în Sala Marconi, de la Radio Vatican, inițiativele organizate în Italia. Printre altele, La Roma se așteaptă participarea a mai bine de cinci mii de migranti și refugiați.
Președintele fundației Migrantes, monseniorul Guerino di Tora, episcop auxiliar de Roma, spune că „această manifestare are scopul de a arăta cum trebuie să se comporte creștinul. Papa ne cere să fim primitori, făcând astfel văzută iubirea lui Dumnezeu, care îi cuprinde pe toți și pe fiecare în parte. Nu este vorba despre cifre sau numere, ci este vorba despre persoane. Fiecare persoană are o demnitate a sa, o istorie și o realitate. Nu este mereu simplu să gestionăm anumite situații, dar făcându-ne părtași la o aspirație mai înaltă, reușim să empatizăm”.

La această inițiativă vor lua parte 27 de mii de parohii italiene. Celebrările principale vor avea loc, în acest an, în regiunea Lazio. În această zonă din centrul Italiei trăiesc cei mai mulți migranți.

La Roma, peste cinci mii de migranți și refugiați de 30 de naționalități, vor participa duminică la rugăciunea „Angelus” (Îngerul Domnului) în Piața sfântul Petru, recitată de papa Francisc, după care trecând pragul Porții Sfinte, vor intra în bazilica vaticană pentru a participa la Celebrarea Euharistică prezidată de cardinalul Antonio Maria Vegliò, președintele Consiliului Pontifical pentru Migranți și Refugiați. În timpul Jertfei Euharistice, la picioarele altarului va sta Crucea de la Lampedusa. Acest lucru, pentru a aminti de călătoria dramatică a 3.700 de persoane, dintre care 800 de copii, care au sfârșit pe fundul Mării Mediterane. Ostiile care vor fi consacrate și consumate în timpul Sfintei Liturghii au fost donate de deținuții de la Închisoarea „Opera” din Milano, printre care se află și persoane de alte naționalități.

Joi, 14 ianuarie, aceeași manifestare este marcată la Centrul „Astalli” pentru refugiați, din Roma, condus de părinții iezuiți. Celebrarea va debuta cu un moment de rugăciune și va fi urmată de mărturia a zece familii de naționalități diverse. „Într-un moment în care frontierele și inimile oamenilor tind să se închidă, trebuie să regăsim cu adevărat sensul de a ști să-l vedem pe celălalt ca pe fratele nostru, reamintindu-ne mereu că întâlnirea cu Dumnezeu trece prin întâlnirea cu omul”, spun organizatorii.

Vorbind despre reacțiile xenofobe și despre crearea unor legi care să-i ajute pe migranți, directorul fundației „Migrantes”, monseniorul Giancarlo Perego spune că „există o teamă alimentată, din păcate, de puterile politice și de realitățile culturale, care nu ajută la o schimbare a civilizației. Este un lucru valabil și pentru Italia, unde există deja 400 de mii de familii mixte, unde în școli un copil din zece este de altă cultură, de altă naționalitate. Nu suntem în fața unei invazii a țării noastre, ci suntem în fața unei imigrații care s-a oprit și a unei emigrații care continuă cu 100 de mii de tineri care plecă din țara noastră și cu alte 100 de mii de persoane din 60 de milioane care cer protecție internațională”.

Operațiunea europeană „Triton”, operațiune de protejare a frontierelor Uniunii Europene, a fost ineficientă, iar portul Lampedusa a fost primul port de debarcare. Monseniorul Perego crede că tratamentul de primire și identificare acordat minorilor neînsoțiți rămâne critic în continuare. În ciuda acestui fapt, ospitalitatea structurilor ecleziale a crescut simțitor, mai ales în urma apelului făcut de papa Francisc în luna septembrie a anului trecut. Bilanțul celor ce se bucură de acest lucru s-a mărit de la 23 de mii la aproximativ 27 de mii de persoane.

(rv – I. Ursuleac)

 

Exprimaţi-vă opinia