Papa Francisc12.01.2016, Vatican (Catholica) – „Numele lui Dumnezeu este Milostivirea” este titlul unei noi cărți ce a fost lansată la 12 ianuarie 2016, în 86 de țări, printre care și România. În carte Papa Francisc vorbește despre viziunea sa asupra milostivirii lui Dumnezeu într-o serie de interviuri pentru vaticanistul Andrea Tornielli. Mai multe fragmente au fost făcute publice de Editura Piemme.

Papa, asemenea lui Petru, are nevoie de milostivire

„Papa este un om care are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu”, spune Sfântul Părinte în cartea-interviu. „Am spus-o sincer prizonierilor din Palmasola, Bolivia, acelor bărbați și femei care m-au primit cu atâta căldură. Le-am amintit că până și Sfinții Petru și Paul au fost prizonieri. Am o relație specială cu oamenii din închisori, lipsiți de libertate. Am fost mereu foarte atașat de ei, tocmai datorită faptului că înțeleg că sunt un păcătos.”

„De fiecare dată când trec prin porțile unei închisori pentru a celebra Liturghia sau pentru o vizită, mă gândesc: de ce ei și nu eu? Eu ar trebui să fiu acolo. Eu merit să fiu acolo. Căderea lor ar fi putut fi a mea. Nu mă simt superior oamenilor care stau înaintea mea. Și atunci repet și mă rog: de ce ei și nu eu? Poate părea șocant, dar îmi găsesc mângâierea în Petru: el l-a trădat pe Isus, dar chiar și așa a fost ales.”

Papa Ioan Paul I: „înscris în praf”

Sfântul Părinte amintește de asemenea că a fost impresionat de scrierile predecesorului său, Papa Ioan Paul I, Albino Luciani. „Este o predică în care Albino Luciani a spus că a fost ales deoarece Domnul preferă ca anumite lucruri să nu fie înscrise în bronz sau marmură ci în praf, pentru ca dacă înscrisul va rămâne, să fie clar că meritul a fost în întregime și doar al lui Dumnezeu. El, Episcopul și viitorul Papă Ioan Paul I, se numea pe sine ‘praf’.”

„Trebuie să spun că atunci când vorbesc despre aceasta, mă gândesc mereu la ceea ce Petru i-a spus lui Isus în Duminica Învierii, când l-a întâlnit singur, o întâlnire despre care dă de înțeles Evanghelia lui Luca. Ce să îi fi spus Petru lui Mesia după învierea Sa din mormânt? Poate i-a spus că se simte ca un păcătos? Trebuie să se fi gândit la trădarea sa, la ceea ce se întâmplase cu câteva zile înainte, când a pretins de trei ori că nu îl cunoaște pe Isus în curtea casei Marelui Preot. Trebuie să se fi gândit la amărăciunea și lacrimile sale.”

„Dacă Petru a făcut toate acestea, dacă Evangheliile îi descriu păcatul și lepădările, și în ciuda la toate acestea Isus i-a spus: ‘paște oile Mele’ (Ioan 21), nu cred că trebuie să fim surprinși dacă succesorii lui se descriu ca păcătoși. Nu este nimic nou.”

Miserando atque eligendo

Relatând istoria motoului său episcopal, Papa Francisc a revenit la o experiență a milostivirii lui Dumnezeu, care a avut loc în adolescența sa. „Nu am vreo amintire particulară despre milostivire ca și copil. Dar am ca adolescent. Mă gândesc la pr. Carlos Duarte Ibarra, confesorul pe care l-am întâlnit în biserica mea parohială în 21 septembrie 1953, ziua în care Biserica îl sărbătorește pe Sf. Matei, apostol și evanghelist. Aveam șaptesprezece ani. Spovedindu-mă la el, m-am simțit primit de milostivirea lui Dumnezeu”. „Pr. Ibarra era din Corrientes, dar se afla în Buenos Aires pentru tratament împotriva leucemiei. A murit în anul următor. Încă îmi amintesc că atunci când m-am întors acasă de la înmormântarea lui, m-am simțit de parcă aș fi fost abandonat. Și am plâns mult în acea seară, foarte mult, și m-am ascuns în camera mea”.

„De ce? Deoarece pierdusem o persoană care mă ajutase să simt milostivirea lui Dumnezeu, acel miserando atque eligendo, o expresie pe care nu o cunoșteam atunci dar pe care în cele din urmă am ales-o ca moto episcopal al meu. Am auzit de ea mai târziu, în predicile unui călugăr englez, Beda Venerabilul (672-735). Când a descris chemarea lui Matei, el a scris: „Isus l-a văzut pe vameș și, privindu-l cu milostivire, l-a ales ca apostol spunându-i: ‘urmează-mă’” „Aceasta este traducerea comună a cuvintelor Sf. Beda [original scrise în latin]. Îmi place să traduc ‘miserando’ cu un alt gerunziu: milostivindu-se. Așadar, ‘milostivindu-se de el și alegându-l’ descrie privirea lui Isus care oferă darul milostivirii și alege, și ia cu El”.

Exprimaţi-vă opinia