Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus” cu credincioșii din Piața Sfântul Petru – OSS_ROM

 RV 10 ian 2016. Cu o amplă reflecție despre Botezul Domnului și cu o binecuvântare specială asupra celor care, nou născuți sau adulți, au primit recent sacramentul Botezului, papa Francisc a salutat duminică, 10 ianuarie 2016, sărbătoarea ”Botezul Domnului” în calendarul roman sau latin, miile de credincioși care au venit la amiază în Piața Sfântul Petru ca să se roagă împreună rugăciunea ”Îngerul Domnului”. Vremea blândă și soarele plăcut care învăluia colinele Cetății Eterne au încurajat familiile să vină din nou în jurul Ieslei și Bradului de Crăciun amenajate în fața bazilicii vaticane.
 Referindu-se la evanghelia sărbătorii, Pontiful a remarcat că la Botezul lui Isus în apele Iordanului a avut loc ”o minunată revelație divină”, în care s-au deschis cerurile, Duhul Sfânt a coborât asupra Domnului sub chip de porumbel iar din cer a venit un glas care spunea: ”tu ești Fiul meu cel iubit, în tine îmi găsesc toată bucuria” (Lc 3,21-22).Isus a fost consacrat și arătat astfel de Tatăl drept Mesia cel dorit, mântuitor și eliberator. A avut loc totodată trecerea de la botezul lui Ioan Botezătorul, bazat pe simbolul apei, la botezul lui Isus care se săvârșește ”cu Duh Sfânt și cu foc” (Lc 3,16).
Pp. Francisc: «Duhul Sfânt, la botezul creștin, este protagonistul principal: este Cel care arde și distruge păcatul originar, restituindu-i celui botezat frumusețea harului dumnezeiesc; este Cel care ne eliberează de stăpânirea întunericului, adică a păcatului, și ne mută în împărăția luminii, adică a iubirii, adevărului și păcii. Aceasta este împărăția luminii».

Demnitatea la care ne înalță botezul, a continuat Sfântul Părinte, este aceea de a fi copii ai lui Dumnezeu (cf 1In 3,1). Dar această înaltă demnitate de fii ai lui Dumnezeu ”comportă și responsabilitatea de a-L urma pe Isus, Slujitorul ascultător, și de a reproduce în noi înșine trăsăturile sale: blândețea, smerenia și delicatețea. Nu este ușor, mai ales dacă în jurul nostru este multă intoleranță, mândrie și duritate. Dar prin puterea care ne vine de la Duhul Sfânt, este posibil”.
Pp. Francisc: «Duhul Sfânt, pe care l-am primit pentru prima oară în ziua Botezului nostru, ne deschide inima la Adevăr, la tot Adevărul. Duhul Sfânt conduce viața noastră pe calea anevoioasă dar plină de bucurie a carității și solidarității față de frații noștri. Duhul ne dă blândețea iertării divine și ne copleșește cu forța invincibilă a milostivirii Tatălui. Să nu uităm că Duhul Sfânt este o prezență vie și de viață dătătoare în cel care îl primește, se roagă în noi și ne copleșește cu bucuria spirituală».

În ziua Botezului lui Isus papa Francisc a îndemnat credincioșii să se gândească la ziua propriului botez, mai mult, să cunoască ziua Botezului lor, întrebându-i pe părinți, bunici, nași sau mergând să întrebe la parohie. ”Este o zi care trebuie sărbătorită”, a spus Sfântul Părinte, ”este data în care ne-am renăscut ca fii ai lui Dumnezeu”. ”De aceea, temă pentru acasă în această săptămână: să merg și să caut data Botezului meu”. ”A sărbători această zi înseamnă a reafirma adeziunea noastră la Isus, prin angajamentul de a trăi ca creștini, mădulare ale Bisericii și ale unei noi umanități în care toți sunt frați”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a salutat pelerinii care au venit la Roma din diferite țări și a implorat o binecuvântare specială asupra ”tuturor copiilor care au fost botezați recent, dar și a tinerilor și adulților care au primit de curând sacramentele inițierii creștine sau care se pregătesc să le primească. Harul lui Cristos să-i însoțească întotdeauna!”.

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, duminică, 10 ianuarie 2016, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia