Întoarcerea Fiului Risipitor: Giovan Francesco Barbieri, supranumit Guercino – RV


 8 ianuarie 2016. Nu orice iubire vine de la Dumnezeu, însă Dumnezeu este “adevărata iubire”: acest gând, inspirat din lecturile Liturghiei zilei, a reprezentat firul roșu al omiliei rostită de Papa Francisc, vineri, 8 ianuarie, la Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Dumnezeu iubește întotdeauna și este cel dintâi care iubește, oricât am fi de păcătoși.
 “Cine nu iubeşte nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire”, se spune în Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 4,7-10, iubirea față de Dumnezeu fiind luată ca metru de măsură privind cunoașterea lui Dumnezeu, după cum explică pontiful:

Papa Francisc: “Cuvântul ‘iubire’ se folosește foarte des, dar de cele mai multe ori nu i se cunoaște adevăratul înțeles. Ce este iubirea? Câteodată ne imaginăm că este asemenea iubirii prezentată în telenovele, însă acea iubire nu poate fi autentică atâta vreme cât se prezintă asemenea unui înflăcărat entuziasm la început pentru ca apoi să se stingă complet. Trebuie avută mereu în vedere originea adevăratei iubiri. Oricine iubește a fost generat de Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire. Nu spune: ‘Orice iubire este Dumnezeu’. Nu, spune: ‘Dumnezeu este iubire’.”

Evidențiind caracteristica iubirii dumnezeiești, care constă în faptul că s-a manifestat mai întâi, apostolul Ioan spunând: ‘În aceasta constă iubirea: nu noi l-am iubit pe Dumnezeu, ci el ne-a iubit şi l-a trimis pe Fiul său, ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre’, Papa a explicat cum iubirea lui Dumnezeu precede iubirea noastră:

Papa Francisc: “Când avem ceva pe inimă și vrem să-i cerem iertare lui Dumnezeu este El cel care ne așteaptă pentru a ne oferi iertarea. Acest An al Milostivirii dorește într-un anumit sens să evidențieze tocmai acest aspect: faptul că Domnul ne așteaptă pentru a ne îmbrățișa. Nimic mai mult, ci pentru a ne spune : fiul meu, fiica mea, te iubesc. Am permis ca fiul meu să fie răstignit; acesta este prețul iubirii mele; acesta este darul iubirii.”

“Domnul mă așteaptă, Domnul vrea ca eu să deschid poarta inimii”: această certitudine trebuie avută întotdeauna. Și, dacă în cineva s-ar ivi sentimentul că nu este demn de iubirea lui Dumnezeu, acea persoană trebuie să știe că Domnul îl așteaptă așa cum este.

Papa Francisc: “Adresați-vă Domnului și spuneți-i: ‘Doamne, tu știi că te iubesc.’ Sau, dacă nu sunteți în măsură să spuneți acest lucru, rugați-vă spunând: ‘Doamne, tu știi că aș vrea să te iubesc, dar sunt atât de păcătos! Însă Domnul va face același lucru pe care l-a făcut cu fiul risipitor care și-a cheltuit toată averea în distracții dăunătoare. Domnul nici nu te va lăsa să termini ce-ai început să-i spui și, te va face să taci cu o îmbrățișare. Îmbrățișarea iubirii lui Dumnezeu'”.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia