07.01.2016, Vatican (Catholica) – Primul video-mesaj al Papei Francisc despre intențiile sale lunare de rugăciune a fost lansat marți, subliniind importanța dialogului interreligios și convingerile diferitelor tradiții religioase avute în comun, precum figura lui Dumnezeu și iubirea.

„Mulți gândesc diferit, simt diferit, îl caută sau îl întâlnesc pe Dumnezeu în moduri diferite. În această multitudine, în această paletă de religii, există o singură certitudine pe care o avem pentru toți: suntem cu toții copiii lui Dumnezeu”, spune Pontiful în mesajul apărut online pe 6 februarie, în sărbătoarea Epifaniei. La începutul materialului video, de un minut și jumătate, Papa amintește că majoritatea locuitorilor planetei se declară a avea o anumită credință. „Aceasta trebuie să conducă la un dialog între religii. Nu trebuie să ne oprim din a ne ruga pentru el și a colabora cu cei ce gândesc diferit de noi.” Se continuă în clip cu reprezentați ai budismului, creștinismului, islamismului și iudaismului, care își proclamă credințele proprii.

La final Pontiful își exprimă speranța că cei ce urmăresc materialul video vor „răspândi intenția mea de rugăciune pentru această lună: ca dialogul sincer între oamenii de religii diferite să aducă roade de pace și dreptate. Am încredere în rugăciunile voastre.” Inițiativa aparține rețelei Apostolatului Rugăciunii, condusă de iezuiți, filmarea fiind realizată în colaborare cu Centrul de Televiziune al Vaticanului. În timp ce intențiile papale lunare sunt făcute publice de mulți ani, este pentru prima oară când se folosește și un instrument video în acest sens.

Apostolatul Rugăciunii a apărut la inițiativa unor seminariști iezuiți, în Franța, în 1884, pentru a-i încuraja pe creștini să îl slujească pe Dumnezeu și pe alții prin rugăciune, în special pentru nevoile Bisericii. De la sfârșitul acelui secol organizația a început să primească intențiile lunare chiar de la Papa. În 1929 s-a adăugat și o intenție misionară, tot de la Sfântul Părinte. În timp ce există deci două intenții lunare, una universală și una de evanghelizare, materialul video se concentrează doar pe prima. În clip apar trei prieteni vechi ai Papei: rabinul Daniel Goldman, pr. Guillermo Marco, preot catolic, și liderul islamic Omar Abboud.

Făcut public pe diverse canale media sociale, precum YouTube, Facebook sau Twitter, materialul video îl prezintă pe Pontif vorbind în spaniolă, existând subtitrări în mai multe limbi. Pe Catholica.ro (prin pagina Facebook) clipul este disponibil și cu subtitrare în limba română.

Legături

Imagini

Exprimaţi-vă opinia