Papa Francisc a îndemnat la vigilență în fața răului care vrea să intre în inima omului. – ANSA

RV 03 ian 2016. Vocația și bucuria creștinului este să-l arate și să-l dăruiască celorlalți pe Isus”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” duminică, 3 ianuarie 2016, recitată împreună cu zeci de mii de credincioși veniți în Piața Sfântul Petru. ”Să învățăm să păstrăm inima îndreptată spre Isus în timp ce se scurg zilele noastre, cu bucurii și dureri, împliniri și probleme”, a subliniat Sfântul Părinte care miercuri va celebra Sfânta Liturghie în solemnitatea Epifaniei Domnului la ora 10.00 în bazilica vaticană iar duminica viitoare, 10 ianuarie, sărbătoarea ”Botezul Domnului”, va boteza mai mulți copii în Capela Sixtină.

Comentând lecturile biblice din cea de-a doua duminică după solemnitatea Nașterii Domnului, papa Francisc a remarcat că acestea vorbesc de misterul răului care împiedică bucuria Întrupării Fiului lui Dumnezeu și scot în evidență realitatea celor care ”au închis ușa în fața Fiului lui Dumnezeu”. Cu toate acestea, a reluat Pontiful, Dumnezeu are puterea de a ne mântui de răul care ”mereu este «cuibărit» la ușa noastră și vrea să intre”.

Când răul bate la ușă suntem chemați mai mult ca oricând ”să deschidem larg ușa inimii noastre în fața Cuvântului lui Dumnezeu”. ”Răul amenință și viața noastră și ca să nu fie mai tare se cere din partea fiecăruia o atitudine de veghere și atenție.
• «Cartea Genezei spune că răul stă ”cuibărit în fața ușii noastre” (4,7). Vai de noi dacă îl lăsăm să intre: atunci el ar fi cel care închide ușa noastră în fața oricui. Suntem chemați, în schimb, să deschidem larg ușa inimii noastre la Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a deveni astfel fiii săi».

Dumnezeu a luat trup omenesc pentru ca noi, a spus mai departe papa Francisc, ”să atingem cu mâna iubirea lui Dumnezeu”. Întruparea Fiului său are și o față dramatică: în fața luminii, oamenii au ales întunericul. De aici, îndemnul Sfântului Părinte de a primi cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu și de a face astfel încât ”Evanghelia să devină tot mai mult trup și din viața noastră”. Evanghelia ”ne apără de rău, de diavol, care stă întotdeauna cuibărit în fața ușii noastre, în fața inimii noastre, și vrea să intre”.

Referindu-se mai departe la Anul Sfânt al Milostivirii, Pontiful a spus că este important să deschidem Evanghelia, să o medităm și să o întrupăm în viața de fiecare zi: ”acesta este modul cel mai bun de a-l cunoaște pe Isus și de a-l duce la ceilalți”. ”Dacă îl primim, vom crește în cunoașterea și iubirea Domnului, vom învăța să fim milostivi asemenea Lui”.
• «Aceasta este vocația și bucuria oricărui botezat: să-l arate și să-l dăruiască celorlalți pe Isus. Dar pentru aceasta trebuie să-l cunoaștem și să-l avem în noi ca Domn al vieții noastre».

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a amintit tema recentei Zile mondiale a păcii, marcată la 1 ianuarie: ”Învinge indiferența și câștigă pacea”. ”Prin harul lui Dumnezeu vom reuși să punem în practică acest îndemn”, a subliniat papa care a cerut, ca de obicei, să fie însoțit de rugăciunea credincioșilor în misiunea sa pastorală.

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc invocată duminică, la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia