Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”, vineri, 1 ianuarie 2016 – REUTERS


 RV 01 ian 2016. ”Vă doresc tuturor un an de pace, în harul Domnului, bogat în milostivire, și cu ocrotirea de mamă a Mariei, Sfânta Maică a lui Dumnezeu”: cu aceste urări adresate la începutul noului an, papa Francisc a recitat vineri, 1 ianuarie 2016, la ora 12.00, rugăciunea ”Angelus” împreună cu peste 60.000 de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru.
 În alocuțiunea sa, prezentată de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc a evidențiat străvechea binecuvântare biblică din cartea Numerilor (6,22-27) pe care Biserica o proclamă la Sfânta Liturghie din 1 ianuarie și a salutat participanții la manifestările prilejuite de cea de-a 49-a Zi mondială a păcii, sub genericul ”Învinge indiferența, câștigă pacea”.
• «La începutul anului e frumos să ne adresăm urări unii altora. Reînnoim astfel dorința ca ceea ce ne așteaptă să fie un pic mai frumos. Este, de fapt, un semn de speranță care ne însuflețește și ne îndeamnă să credem în viață. Știm, însă, că nu toate se vor schimba cu noul an și că multe probleme de ieri vor rămâne și mâine. De aceea aș dori să vă adresez o urare susținută de o speranță reală, pe care o iau din Liturgia de astăzi.

Sunt cuvintele prin care Domnul însuși a cerut să binecuvânteze poporul său: ”Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine. […] Domnul să-şi înalţe faţa spre tine!” (Nm 6, 25-26). Vă urez la rândul meu ca Domnul să-și depună privirea asupra voastră și să vă bucurați, știind că în fiecare zi chipul său milostiv, mai strălucitor decât soarele, strălucește asupra voastră și nu apune niciodată! Descoperirea chipului lui Dumnezeu face nouă viața, pentru că este un Tată îndrăgostit de om, care nu obosește niciodată de a o lua din nou de la capăt cu noi ca să ne reînnoiască. Domnul este răbdător față de noi, nu obosește în a o lua de la capăt ori de câte ori noi cădem. Dar Domnul nu promite schimbări magice, El nu folosește bagheta magică. Îi place să schimbe realitatea din interior, cu răbdare și iubire; cere să intre în viața noastră cu delicatețe, ca ploaia pe pământ, pentru ca apoi să aducă roade. Mereu ne așteaptă și ne privește cu blândețe. În fiecare dimineață, la trezire, putem spune: ”Astăzi Domnul face să strălucească fața sa asupra mea”. E o rugăciune frumoasă, care este o realitate.

Binecuvântarea biblică spune mai departe astfel: ”Domnul să-ți dăruiască pacea!” (v. 26). Astăzi marcăm Ziua mondială a păcii, a cărei temă este ”Învinge indiferența și câștigă pacea”. Pacea pe care Dumnezeu Tatăl dorește să o semene în lume trebuie să fie cultivată de noi. Mai mult, trebuie să fie ”cucerită”. Aceasta presupune o adevărată luptă, o confruntare spirituală care are loc în inima noastră. Pentru că dușmanul păcii nu este doar războiul, dar și indiferența, care face să te gândești numai la tine și ridică bariere, suspiciuni, temeri și închidere. Și acestea sunt dușmani ai păcii. Dispunem, slavă Domnului, de multă informație, dar uneori suntem atât de copleșiți de știri încât suntem distrați de realitate, de fratele sau sora care are nevoie de noi. Să începem în acest an să ne deschidem inima, să retrezim atenția față de aproapele, de cel care este mai aproape de noi. Aceasta este calea prin care se cucerește pacea.

Să ne ajute în această privință Regina păcii, Maica lui Dumnezeu, a cărei solemnitate o celebrăm în această zi. Ea ”păstra toate aceste cuvinte meditându-le în inima ei” (Lc 2,19).  Speranțele și preocupările, gratitudinea și problemele, tot ceea ce se întâmplă în viață devenea în inima Mariei rugăciune, dialog cu Dumnezeu. Ea face la fel și față de noi: păstrează bucuriile și dezleagă nodurile vieții noastre, ducându-le la Domnul. Să-i încredințăm Mamei noul an ca să crească pacea și milostivirea”.

După rugăciunea ”Angelus” papa Francisc a salutat participanții la manifestările intitulate ”Pace în toate țările”, organizate la 1 ianuarie în diferite orașe din lume de Comunitatea Sfântul Egidiu. De asemenea, familiile din Mișcarea Iubirii Familiale, care au vegheat în rugăciune în Piața Sfântul Petru în noaptea de Anul Nou, ”rugându-se pentru pace și unitate în familiile din lumea întreagă. Vă mulțumesc tuturor pentru aceste frumoase inițiative și pentru rugăciunile voastre”. În fine, papa Francisc a adresat un salut special copiilor din Germania și Austria care formează grupul ”Cântăreții Stelei” (Sternsinger) și duc din casă în casă binecuvântarea lui Isus pentru a strânge donații în favoarea copiilor săraci.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc de la prima rugăciune ”Angelus” din 2016, invocată vineri, 1 ianuarie, în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia