Papa Francisc – OSS_ROM

 RV 29 Dec 2015  „Să ne rugăm pentru creștinii persecutați deseori în contextul indiferenței rușinoase a multora”. Astfel a scris papa Francisc, recent, pe contul său de tweet. Din Africa și până în Orientul Mijlociu, 2015 a fost un an în care creștinii au fost victime ale discriminării și persecuțiilor. Chiar dacă gândurile se îndreaptă către violențele comise de așa-numita grupare „Statul Islamic”, cadrul persecuțiilor este mult mai larg decât ne-am putea imagina. În acest sens, o ascultăm pe Marta Petrossillo, vocea italiană a asociației umanitare „Ajutor Bisericii care Suferă (ACS)”, într-un interviu realizat de colegii noștri de la redacția centrală:
M. P. – Din păcate, anul 2015 confirmă tendința pe care asociația noastră o observă de mulți ani, adică creșterea persecuției împotriva creștinilor. Chiar în octombrie am prezentat raportul nostru asupra persecuției anti-creștine, pe care l-am numit în mod semnificativ „Persecutați și abandonați”. Vedem, în primul rând, o creștere a presiunii extremismului islamic, creștere regăsită chiar și în Africa, unde organizația teroristă „Boko Haram”, din Nordul Nigeriei, începe să își mărească raza de acțiune ajungând și în țările învecinate. Trecând de la Africa la Orientul Mijlociu, acțiunile „Statului Islamic” continuă să zdrobească comunitatea creștină. Au existat numeroase atacuri asupra bisericilor, iar orașul sirian Alep, care a fost mereu o stâncă a creștinătății din Siria, se golește în mod dramatic de creștini. Aici trăiau 150.000 de creștini înainte de începerea războiului, în 2011, iar astăzi abia dacă mai pot fi numărați 50.000. Gruparea teroristă „Statul Islamic” își continuă acțiunea dramatică și în Irak, unde creștinii sunt discriminați chiar și la nivel politic. Pe lângă acestea, în Asia nu putem să nu reamintim Pakistanul, dar și Indonezia, care trăiește o situație foarte puțin cunoscută. Și aici creștinii suferă, mai ales în provincia indoneziană Aceh, unde se aplică legea sharia, care se fundamentează pe Coran. Tot în această localitate, în luna octombrie au fost atacate mai multe biserici. Nu doar fundamentalismul islamic lovește în creștini ci și cel hinduist. În India se constată o majorare a atacurilor anti-creștine. Fundamentaliștii hinduiști încearcă prin aceasta să-i convertească la hinduism pe creștini și musulmani.

R. – Tot mai mulți creștini, din diverse părți ale lumii, sunt constrânși să fugă din cauza suferințelor și a dificultății…

M. P. – Creșterea exodului creștin, mai ales în Orientul Mijlociu, ajunge atât de mult la proporții dramatice, încât există comunități ce riscă să dispară. De exemplu, Irakul riscă să rămână fără creștini. Și din Siria ne ajung vești conform cărora, de două sau trei ori pe săptămână, din principalele cartiere ale Damascului pornesc autobuze pline cu tineri creștini care pleacă în Europa, întrucât în țara lor nu mai există nicio perspectivă. În acest sens, asociațiile din Italia care se ocupă de refugiați ne confirmă faptul că în ultimii ani numărul acestora a crescut cu 30%. O poveste frumoasă este aceea a gemenelor debarcate lunile trecute, care vor fi botezate în decursul acestei luni la Salento.

R. – Sunt și țări în care, în 2015, s-a îmbunătățit situația creștinilor…

M. P. – Da, există exemple de îmbunătățiri și în ceea ce privește dialogul interreligios. Bineînțeles, mă gândesc la Republica Centrafricană, care a beneficiat mult de pe urma vizitei recente a papei Francisc. Aceasta a dat un adevărat impuls dialogului interreligios. Comunitatea musulmană locală a apreciat foarte mult atenția Suveranului Pontif față de credincioșii musulmani. Biserica locală ne-a transmis că această vizită ar putea să însemne un nou început și o detensionare a raporturilor interreligioase.

(rv – I. Ursuleac)

Exprimaţi-vă opinia