La sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, duminică, 27 decembrie 2015, Papa Francisc a pledat pentru importanța familiei în Biserică și societate – REUTERS

RV 27 dec 2015. ”Să nu pierdem încrederea în familie! Fie ca în Anul milostivirii fiecare familie să devină un loc privilegiat în care se experimentează bucuria iertării”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată în bazilica Sfântul Petru duminică, 27 decembrie 2015, sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret: Isus, Maria și Iosif. La celebrarea euharistică au luat parte mii de familii în contextul Jubileului extraordinar al milostivirii. La rugăciunea ”Angelus”, recitată la ora 12.00 de la fereastra apartamentului pontifical împreună cu credincioșii prezenți în Piața Sfântul Petru, Pontiful a invocat binecuvântarea și ocrotirea Sfintei Familii asupra familiilor din lumea întreagă ”pentru ca în acestea să domnească seninătatea și bucuria, dreptatea și pacea, pe care Cristos, prin nașterea sa, le-a adus ca dar omenirii”.

Comentând lecturile biblice ale sărbătorii, în care se vorbește de pelerinajul efectuat la templu de drepții Ana și Elkana și de Maria și Iosif, papa Francisc a remarcat că ”în aceste zile foarte multe persoane au pornit la drum pentru a ajunge la Poarta Sfântă deschisă în toate catedralele din lume și în numeroase sanctuare”.
• «Dar lucrul cel mai frumos pe care Cuvântul lui Dumnezeu îl scoate astăzi în evidență este că întreaga familie face pelerinajul. Tatăl, mama și fiii, împreună merg la casa Domnului ca să sfințească sărbătoarea prin rugăciune. Este o învățătură importantă oferită și familiilor noastre».

În această privință, Sfântul Părinte a remarcat că ”Maria și Iosif l-au învățat pe Isus să recite rugăciunile” iar ”în timpul zilei se rugau împreună”, după cum în ziua Domnului ascultau împreună Scripturile și îl lăudau pe Domnul alături de tot poporul.
• «Cât de important este pentru familiile noastre să meargă împreună și să aibă același țel de atins! Știm că avem un parcurs comun de făcut, un drum pe care întâlnim dificultăți dar și momente de bucurie și mângâiere. În acest pelerinaj al vieții împărtășim și momente de rugăciune. Ce poate fi mai frumos pentru un tată și o mamă decât să-și binecuvânteze copiii la începutul zilei și la încheierea ei, să facă semnul crucii pe fruntea lor ca în ziua Botezului? Nu este aceasta rugăciunea cea mai simplă a părinților față de copiii lor?».

În evanghelia zilei se spune că la încheierea pelerinajului făcut la Ierusalim, Isus s-a întors la Nazaret și era supus părinților săi (cf Lc 2,51). ”Și această imagine”, a remarcat Pontiful, ”cuprinde o frumoasă învățătură pentru familiile noastre. Într-adevăr, pelerinajul nu se încheie când s-a ajuns la sanctuar ci când se întorc acasă și se reia viața de fiecare zi, punând în practică roadele spirituale ale experienței trăite”. Faptul că Isus a mai rămas un timp la Ierusalim în timp ce rudele au început drumul de întoarcere, trebuie să fi provocat o adâncă îngrijorare în inima Sfintei Fecioare Maria și a Sfântul Iosif. Și, chiar dacă Evanghelia nu o spune, este posibil, a observat papa Francisc, ”ca Isus să-și fi cerut iertare” pentru acest fapt. După ce s-a întors împreună cu Maria și Iosif la Nazaret, Isus ”a fost cu siguranță foarte apropiat de ei pentru a le arăta toată afecțiunea și ascultarea sa”.
• «Fie ca în Anul Milostivirii, fiecare familie să devină un loc privilegiat în care se experimentează bucuria iertării. Iertarea este esența iubirii care știe să înțeleagă greșeala și să aducă remediu. În interiorul familiei se face educația la iertare, pentru că există certitudinea de a fi înțeleși și sprijiniți în ciuda greșelilor care se pot face».

De aici, îndemnul final adresat de Sfântul Părinte la predica Sfintei Liturghii:
• «Să nu pierdem încrederea în familie! E frumos a deschide întotdeauna inima unii altora, fără a ascunde nimic. Unde este iubire, acolo este și înțelegere și iertare. Vă încredințez vouă, dragi familii, această misiune atât de importantă, de care lumea și Biserica au nevoie mai mult ca niciodată».

La rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a revenit la sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret spunând că ”orice nucleu familial creștin este chemat să fie «biserică domestică», pentru a face să strălucească virtuțile evanghelice și să devină ferment de bine în societate”. ”Fecioara Maria și Sfântul Iosif”, a continuat Pontiful, ”învață la a primi fiii ca pe un dar al lui Dumnezeu, a-i naște și a-i educa, cooperând în mod minunat la lucrarea Creatorului și oferind lumii, în orice copil, un nou zâmbet. Într-o familie unită fiii își pot maturiza existența lor, trăind experiența semnificativă și eficace a iubirii gratuite”. ”Dacă ușa familiei nu se deschide pentru prezența lui Dumnezeu și iubirea sa, familia își pierde armonia, predomină individualismul și se stinge bucuria. În schimb, familia care trăiește bucuria credinței, o comunică spontan, este sarea pământului și lumina lumii, este ferment care face să crească întreaga societate”.

După rugăciunea ”Angelus” Sfântul Părinte a făcut un apel în favoarea migranților cubani din țările Americii Centrale iar mulți dintre ei sunt ”victime ale traficului cu ființe umane”. ”Îndemn țările din regiune”, a spus Suveranul Pontif, ”să reînnoiască cu generozitate toate eforturile necesare pentru a găsi o soluționare grabnică a acestei drame umanitare”.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 27 decembrie 2015, sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia