RV 21 decembrie 2015. La rugăciunea „Îngerul Domnului” de duminică, 20 decembrie a.c., ultima înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului din acest an, papa Francisc a binecuvântat în Piaţa Sfântul Petru imaginile cu Pruncul Isus, purtate de copiii oratoriilor din Roma, cu prilejul Jubileului copiilor:
• „Dragi copii, ascultaţi bine: când vă veţi ruga în faţa ieslei pe care o aveţi acasă, amintiţi-vă şi de mine, cum şi eu îmi amintesc de voi. Vă mulţumesc, Crăciun Fericit!”.Copiii au ajuns în Vatican încă din zorii zilei, însoţişi de părinţi şi de animatorii Centrului Oratoriilor Romane, care au participat cu cei mici la o Sfântă Liturghie, în bazilica sanpietrină, celebrată duminică dimineaţă de cardinalul Angelo Comastri, paroh al Bazilicii Sfântul Petru. Luând drept exemplu figura Maicii Tereza de Calcutta, prelatul a explicat că este tocmai Pruncul Isus cel care i-a dat fericitei curajul de a merge pe străzile periculoase ale lumii pentru a-i căuta pe săraci şi a-i îngriji:• „Cine i-a dat acestei femei forţa de a îndeplini asemenea gesturi? Acel copilaş pe care voi astăzi doriţi să îl puneţi în mijlocul casei voastre. Iată de ce trebuie să îi fim recunoscători lui Isus: prin acel Prunc a luat naştere cea mai mare revoluţie din istorie – revoluţia iubirii– la care au luat parte şi vieţile sfinţie precum Francisc de Assisi,  Sfântul Vincenţiu de Paoli, Maica Tereza de Calcutta, şi mulţi alţii care continuă şi astăzi – printre bombe şi conflicte – să semene iubire. Acesta este creştinismul! Aceasta este ceea ce a adus Pruncul Isus în lume”.

Cardinalul Comastri a subliniat totodată importanţa unor astfel de iniţiative în dieceze şi parohii, oratoriile fiind locuri de formare şi educare a copiilor şi adolescenţilor:

• „Cât este de important ca cei mici şi mari să aibă la dispoziţie locuri de prietenie curată, liniştită şi senină, locuri unde prietenia se transformă în credinţă, se cultivă pacea atât de frumos. Mulţumim celor care oferă din timpul şi sufletul lor pentru ca întâlnirile copiilor să fie frumoase şi distractive, dar să îi facă mai buni”.

O bucurie greu de descris pe chipul celor care au participat la Jubileul copiilor din Piaţa Sfântul Petru duminică: copii, părinţi, bunici şi animatori. Radio Vatican a încercat să capteze câteva din emoţiile celor prezenţi duminică în Piaţă:

• „Este un lucru foarte important pentru mine. Este a treia oară când particip, dar este de fiecare dată o emoţie profundă care mă cuprinde, pentru că este într-adevăr ceva unic să îl vedem pe papa Francisc apropiindu-se la fereastră [Palatului Apostolic] pentru a ne binecuvânta!”.

Întrebaţi ce au cerut Pruncului Isus în acest an, copii răspund:
• „I-am cerut Copilului sfânt să aducă pace în casa mea şi să mă ocrotească, pe mine, pe mama şi pe toţi ce dragi”.
• „Vreau să îi cer Pruncului Isus să îi ajute pe toţi copiii din lume care sunt în condiţii grave, şi să aducă pacea pe pământ”.
•„Să îi vindece pe toţi bolnavii şi să binecuvânteze familia mea”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia