21 decembrie 2015. După discursul adresat Curiei Romane, Papa Francisc s-a întâlnit luni, 21 decembrie a.c., cu angajații din Vatican, în Aula Paul al VI-lea. „Vă cer scuze pentru că nici cu această ocazie nu voi putea vorbi în picioare. Fiind puțin gripat, nu mă simt prea bine; de aceea, voi vorbi stând jos”, a spus Papa Francisc la începutul discursului.

Vă mulțumesc pentru munca voastră
„Crăciunul, care este foarte aproape” – a spus – „ne oferă frumoasa ocazie de a ne întâlni și a ne face urări. Înainte de toate, doresc să vă mulțumesc pentru munca voastră, pentru eforturile pe care le faceți astfel încât să fie totul bine, întotdeauna, chiar și atunci când nu primiți nicio apreciere. Se întâmplă de multe ori ca cineva să-și facă bine munca, dar să nu fie apreciat… Aș vrea să le mulțumesc în mod special acelora dintre voi care – de mulți ani – fac același tip de muncă, deseori ascunsă, încărcând cu toate această să-și facă munca așa cum trebuie. Desigur, știm că este normal, că astfel nu ne facem decât datoria, dar mai știm că pentru noi – ființele omenești – nu este ușor, pentru că, slavă Domnului, nu suntem mașini și, uneori, avem nevoie de un stimulent, sau de o mică schimbare. Vă felicit că vă simțiți orgolioși să vă îndepliniți cât mai bine cu putință datoriile normale de fiecare zi. Vă mulțumesc! Să continuăm, în diferitele sectoare de activitate, să colaborăm împreună, cu răbdare, încercând să ne ajutăm reciproc.

Vă cer iertare pentru scandaluri
„Și, în timp ce vă mulțumesc, vreau să vă cer iertare pentru scandalurile care au fost în Vatican. Însă, aș vrea ca, în aceste zile, comportamentul vostru să fie în special cel de rugăciune, de rugăciune pentru persoanele implicate în aceste scandaluri, pentru ca cei care au greșit să se căiască și să găsească drumul cel drept.

A avea grijă de căsătorie și de fii
„Există un alt lucru pe care aș vrea să vi-l spun, poate cel mai important: vă încurajez să aveți grijă de căsătoria și de fiii voștri. Aveți grijă și nu-i neglijați: jucați-vă cu copiii, cu fiii. Căsătoria este asemenea unei plante. Nu este un dulap pe care-l așezi acolo, într-o cameră, ștergându-l de praf doar din când în când. O plantă este vie, trebuie îngrijită în fiecare zi: trebuie văzut în ce stare este, trebuie să fie udată, și așa mai departe. Căsătoria este o realitate vie: nu trebuie crezut că viața de cuplu merge de la sine, aceasta nu se întâmplă în nicio etapă din parcursul unei familii. Să ne amintim că darul cel mai prețios pentru fii nu sunt lucrurile, ci iubirea părinților. Și nu mă refer doar la iubirea părinților față de fii. Ci chiar la iubirea părinților între ei, adică la relația conjugală. Aceasta vă face foarte mult bine vouă și fiilor voștri. Nu vă neglijați familia!”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia