Papa Francisc, la aniversarea a 79 de ani, 17 decembrie 2015. – REUTERS

RV 17 decembrie 2015. „Vreţi să mă faceţi fericit? Citiţi Biblia!”: una dintre cele mai mari dorinţe exprimate de papa Francisc, care pe 17 decembrie a.c., aniversează vârsta de 79 de ani. Mesaje de felicitare şi urări din întreaga lume primite de  Suveranul Pontif, felicitat în mod direct şi de credincioşi, în Piaţa Sfântul Petru, la finalul audienţei din ziua precedentă. Cu aceeaşi ocazie, jurnalista mexicană Valentina Alazraki i-a pregătit Papei un tort special cu urarea de „La mulţi ani!” în limba spaniolă (Feliz cumpleaños!), din partea popor mexican, pe care îl va vizita la începutul anului viitor.

„Ați putea să îmi faceţi cadou o Biblie, dar şi dacă ar fi un exemplar unicat nu mi-ar trebui-o, nu aş putea-o accepta – scria Papa în prefaţa unei recente versiuni a Sfintei Scripturi pentru tineri. Îmi place Biblia mea veche şi zdrenţuroasă – mărturiseşte el – care a însoțit jumătate din viața mea. Ea a văzut bucuria mea, a fost udată de lacrimile mele: Biblia este comoara mea de nepreţuit. Eu trăiesc din ea și pentru nimic în lume nu aş da-o”.

Un spirit tânăr, un pontificat inedit, o atenţie deosebită pentru uman şi umanitate, sărăcie, familie şi milostivire. Dar nu numai, este un papă mult iubit de oameni, cărora le strânge mâna, îi salută, îi îmbrăţişează şi îi binecuvântează, ori de câte ori are ocazia. Iar la final le cere să se roage pentru el: „Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine”

• „Este o mare bucurie aceea de a-i transmite Sfântului Părinte cele mai calde urări cu ocazia zilei sale de naştere din acest an însoţite de o rugăciune fierbinte către Domnul, ca să-l ajute în rolul său delicat și important pentru Biserică”: spune la microfonul Radio Vatican cardinalul Santos Abril y Castelló, arhipreot al Bazilicii papale „Sfânta Maria cea Mare” din Roma, locul de unde încep şi se încheie toate călătoriile apostolice ale papei Francisc.

În rolul pe care îl desfăşoară, a mai spus prelatul, „îl însoţim cu afecţiune şi dorim ca Sfânta Fecioară, căreia îi este atât de devotat, să îl ajute pe mai departe în această misiune, aşa cum a făcut-o până acum”.

Acelaşi cardinal Santos Abril y Castelló, a marcat punctele cheie ale activităţii pontifului argentinian, în cele 33 de luni de când a fost ales ca Succesor la Scaunul lui Petru:

• „În mod evident este un minister foarte, foarte bogat, cu extrem de multe aspecte care pot fi luate în considerare. Întâi de toate cred  că este foarte important rolul său de continuator al misiunii Sfântului Petru şi ca episcop al diecezei romane: el vorbeşte deseori de rolul său episcopal. Ca Papă, păstor al Bisericii, dă exemplul unei dedicări complete şi extraordinare, de o iubire profundă faţă de Biserică, până la punctul de a se angaja pentru aceasta cu toate forţele, energiile şi riscurile – pentru că Papa se expune nu de puţine ori riscurilor – dar face totul cu un devotament absolut. Cred că ceea ce impresionează cel mai mult în lume este tocmai modul în care papa Francisc ştie să îşi desfăşoare misiunea: cu mare delicateţe, încredere totală în Domnul şi în acelaşi timp, o simplicitate specifică, cu care se apropie de oricine”: a mai spus arhipreotul bazilicii romane, care l-a întâlnit pe Jorge Mario Bergolio încă din vremea când era nunţiu în Argentina iar apoi la Roma, loc unde nu a trecut niciodată fără să „o salute pe Sfânta Fecioară”, cu o rugăciune la icoana „Salus popoli romani”.

Papa Francisc predică mult milostivirea, dar în acelaşi timp prin felul său de a se acţiona arată că aceasta este un fel de „normă personală”, faţă de toate persoanele: cei care îi sunt aproape şi Biserica universală deopotrivă. El a repetat de multe ori că „este timpul milostivirii”:

• „Milostivirea este o caracteristică pe care papa Francisc a dorit să o exprime în pontificatul său încă de la început, ceea ce l-a determinat şi să propună Jubileul extraordinar al milostivirii care, aşa cum a spus în mai multe rânduri, doreşte să se extindă într-adevăr în întreaga Biserică, din toate părţile lumii, nu doar în Cetatea Eternă. Este un An Sfânt pentru lumea întreagă, de aceea a dorit să fie deschie Porţi Sfinte în toate diecezele şi eparhiile globului. Milostivirea trebuie să ajungă la absolut toată lumea – încheie prelatul – de pe toate continentele, pentru că noi toţi, firave  fiinţe umane, avem atât de mare nevoi de Milostivire”.

La final, o urare de „La mulţi ani, ajutor de la Domnul şi protecţia Sfintei Fecioare Maria – adresat papei Francisc din partea Radio Vatican, vocea sa în lume – pentru a-şi împlini dorinţele personale de schimbare ale unei Biserici, care la rândul ei să poată schimba în bine lumea de astăzi”!

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia