Maica Tereza de Calcutta va fi în curând canonizată

 RV 18 dec 2015. Fericita Tereza de Calcutta va fi în curând proclamată sfântă, după ce Biserica a recunoscut oficial autenticitatea unei minuni atribuită mijlocirii umilei slujitoare a săracilor.Ceremonia de canonizare va fi stabilită și anunțată ulterior.
Papa Francisc l-a primit joi, 17 decembrie 2015, în audiență pe prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, cardinalul Angelo Amato, și a autorizat promulgarea decretului privind minunea atribuită Fericitei Tereza de Calcutta. Născută în 26 august 1910 la Skopje din părinți de origine albaneză, a primit la botez numele de Agneza. A fondat congregațiile ”Misionarele Carității” și ”Misionarii Carității”. După o viață exemplară de slujire a celor mai săraci dintre săraci, a murit la Calcutta, în India, pe 5 septembrie 1997.

Faima de sfințenie a Maicii Tereza de Calcutta s-a bucurat de o răspândire foarte mare la nivel planetar. A fost beatificată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 19 octombrie 2003. La predica Sfintei Liturghii de beatificare, pontiful polonez spunea că este «deosebit de recunoscător față de această femeie curajoasă, pe care am simțit-o întotdeauna alături de mine. Icoană a Bunului Samaritean, ea mergea pretutindeni ca să-l slujească pe Cristos în cei mai săraci dintre cei săraci. Nici conflictele și războaiele nu reușeau să o oprească. Din când în când» – mărturisea Ioan Paul al II-lea – «venea să-mi vorbească despre experiențele ei în slujirea valorilor Evangheliei. Îmi amintesc, de exemplu, intervențiile ei în favoarea vieții și împotriva avortului chiar cu ocazia conferirii Premiului Nobel pentru Pace (Oslo, 10 decembrie 1979). Obișnuia să spună: ”Dacă auziți că o femeie nu vrea să-și țină copilul și dorește să facă avort, încercați să o convingeți să aducă copilul la mine. Eu îl voi iubi, văzând în el semnul iubirii lui Dumnezeu”».

Revenind la audiența papei Francisc acordată joi cardinalului Angelo Amato trebuie adăugat că Sfântul Părinte a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților la promulgarea decretelor vizând ”virtuțile eroice” a trei slujitori ai lui Dumnezeu, care de acum vor fi cinstiți cu titlul de ”venerabili”: părintele Giuseppe Ambrosoli, misionar italian (1923-1987), Fratele Adolfo (1894-1976, cu numele de mirean Leonardo Lanzuela Martínez), din institutul de viață consacrată ”Frații Școlilor Creștine”, și Enrico Hahn, credincios laic (1800-1882).

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia