13.12.2015, Roma (Catholica) – În Duminica a III-a din Advent, Papa Francisc a deschis Poarta Sfântă a Bazilicii San Giovanni in Laterano, spunându-le celor prezenți că nașterea lui Isus învinge tristețea provocată de ură și violență. Acum, când se apropie Crăciunul, „nu putem să ne lăsăm cuprinși de oboseală; nu ne este permisă nici o formă de tristețe, chiar dacă am avea motiv datorită atâtor preocupări și datorită multiplelor forme de violență care rănesc umanitatea noastră”, a afirmat Sfântul Părinte pe 13 decembrie.

În schimb venirea Domnului „trebuie să umple inimile noastre cu bucurie”, a spus Pontiful, subliniind că Dumnezeu este Cel care mereu își protejează poporul. „Într-un context istoric de mari samavolnicii și violențe, provocate mai ales de oamenii puterii, Dumnezeu face cunoscut că El însuși va domni asupra poporului Său, că nu îl va mai lăsa în voia aroganței conducătorilor săi și că îl va elibera de orice angoasă. Astăzi, ni se cere să ‘nu lăsăm să cadă brațele noastre’ din cauza îndoielii, a nerăbdării sau a suferinței.”

Papa Francisc a celebrat Liturghia în Bazilica San Giovanni in Laterano în duminica numită „gaudete”, indicând spre bucuria apropierii nașterii Mântuitorului. Înainte de celebrarea Liturghiei, a deschis Poarta Sfântă pentru Jubileul Milostivirii. S-a rugat un moment în pragul Porții, fiind urmat apoi de concelebranții de la Liturghie, de persoane consacrate și de laici. Astăzi, în mod excepțional în acest Jubileu, și Diecezele din lumea întreagă au putut să își deschidă Porți Sfinte, în special în Catedrale, dar nu numai. Pelerinii care trec prin Poarta Sfântă – deschisă doar pe timpul Jubileelor – pot să primească indulgența plenară respectând condițiile obișnuite.

Deschiderea Porții Sfintei dorește să ilustreze simbolic ideea că credincioșilor Bisericii le este oferită o „cale extraordinară” spre mântuire pe perioada Jubileului. Papa Francisc a deschis oficial Jubileul pe 8 decembrie, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, deschizând Poarta Sfântă a Bazilicii San Pietro. Încheierea va avea loc pe 20 noiembrie 2016, în solemnitatea Cristos Rege.

La predică, Sfântul Părinte a amintit declarația profetului Sofonia: „Domnul este aproape”. De aceea „trebuie să ne bucurăm mereu și cu afabilitatea noastră să dăm mărturie tuturor despre apropierea și despre grija pe care Dumnezeu le are față de fiecare persoană”. Semnul deschiderii Porții Sfinte este în sine o invitație la bucurie, deoarece „începe timpul marii iertări. Este Jubileul Milostivirii. Este momentul pentru a redescoperi prezența lui Dumnezeu și duioșia sa de tată. Dumnezeu nu iubește rigiditățile. El este Tată, este duios. Face totul cu duioșie de Tată.”

Papa a indicat apoi spre lectura zilei din Evanghelia lui Luca, unde oamenii îl întreabă pe Ioan Botezătorul ce să facă să pregătească venirea Mântuitorului. „Răspunsul Botezătorului nu se lasă așteptat. El invită să se acționeze cu dreptate și să se privească la necesităților celor care sunt în nevoie. Oricum, ceea ce Ioan cere de la interlocutorii săi este ceea ce se găsește în Lege. În schimb, nouă ni se cere o angajare mai radicală. În fața Porții Sfinte prin care suntem chemați să trecem, ni se cere să fim instrumente de milostivire, conștienți că vom fi judecați despre asta. Cel care a fost botezat știe că are o angajare mai mare. Credința în Cristos provoacă la un drum care durează toată viața: acela de a fi milostivi precum Tatăl.”

Pontiful a încheiat spunând: „Bucuria de a trece prin Poarta Milostivirii este însoțită cu angajarea de a primi și a mărturisi o iubire care merge dincolo de dreptate, o iubire care nu are margini. De această iubire infinită suntem responsabili, în pofida contradicțiilor noastre. Să ne rugăm pentru noi și pentru toți cei care vor trece prin poarta milostivirii, pentru ca să putem înțelege și primi iubirea infinită a Tatălui nostru ceresc, care recreează, transformă și reformează viața.

Exprimaţi-vă opinia