Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 13 decembrie 2015 – AFP

 RV 13 dec 2015. ”În toate catedralele din lume se deschid Porțile Sfinte, pentru ca Jubileul Milostivirii să fie trăit din plin în Bisericile particulare. Îmi exprim urarea ca acest moment forte să-i încurajeze pe mulți să devină instrument al blândeții lui Dumnezeu”. Cu aceste cuvinte de la rugăciunea ”Angelus”, duminică, 13 decembrie 2015, în Piața Sfântul Petru, papa Francisc a menționat faptul că în toatele diecezele și eparhiile catolice din lume se deschid în această zi Porțile Sfinte ale Jubileului Milostivirii. La fel ca episcopii din lumea întreagă, papa Francisc a deschis în cursul dimineții Poarta Sfântă a catedralei sale, Sfântul Ioan în Lateran, unde a celebrat și Sfânta Liturghie împreună cu credincioșii diecezei de Roma.
”Ca expresie a faptelor de milostenie”, a continuat Sfântul Părinte la ”Angelus”, în contextul Anului Sfânt ”se deschid și așa numitele «Porți ale Milostivirii» în locuri cu probleme și de marginalizare. În acest sens”, a continuat Pontiful, ”îi salut pe deținuții din închisorile din lumea întreagă, mai ales pe cei din penitenciarul din Padova, care astăzi sunt uniți spiritual cu noi, în acest moment de rugăciune, și le mulțumesc pentru darul concertului”.

Înainte de aceste cuvinte, papa Francisc a prezentat la rugăciunea ”Angelus” o amplă meditație despre lecturile biblice proclamate în cea de-a treia duminică din Advent.

«În Evanghelia de astăzi există o întrebare reluată de trei ori: ”Ce trebuie să facem?” (Lc 3,10.12.14). Este adresată lui Ioan Botezătorul de trei categorii de persoane. Prima, mulțimea în general; a doua, vameșii, cei care strângeau dările; a treia, de câțiva soldați. Fiecare grup îl întreabă pe profet cu privire la ce trebuie să facă pentru a pune în practică convertirea pe care el o predică. Răspunsul lui Ioan la întrebarea mulțimii este împărtășirea bunurilor de primă necesitate. (…) Celui de-al doilea grup, cei care strângeau impozitele, spune să nu ceară mai mult decât suma datorată. Ce înseamnă aceasta? Să nu ceară ”mită”. Botezătorul este clar. Celui de-al treilea grup, soldații, îi cere să nu ia nimic cu sila de la nimeni dar să se mulțumească cu salariul lor. Sunt trei răspunsuri la trei întrebări ale acestor grupuri. Trei răspunsuri pentru un singur drum de convertire, care se manifestă în efortul concret de dreptate și solidaritate. Este calea pe care Isus o arată de-a lungul predicării sale: calea iubirii concrete față de aproapele».

Remarcând că deși au trecut secole de la acest dialog de pe malurile Iordanului, ”lucrurile nu s-au schimbat mult”, papa Francisc a subliniat că mesajul rămâne neschimbat: ”nicio categorie de persoane nu este exclusă de la parcurgerea drumului de convertire pentru a dobândi mântuirea, nici chiar vameșii, cei considerați păcătoși prin definiție”. ”Dumnezeu nu închide nimănui posibilitatea de a se mântui. El este, pentru spune astfel, nerăbdător să folosească milostivirea față de toți și să-l primească pe fiecare în îmbrățișarea blândă a împăcării și iertării”.

«Această întrebare, ”Ce trebuie să facem?”, simțim că este și a noastră. Liturgia de astăzi ne repetă, prin cuvintele lui Ioan, că e necesar să ne convertim, că trebuie să schimbăm direcția de mers și să o luăm pe calea dreptății, solidarității și sobrietății. Sunt valori la care nu se poate renunța pentru o existență pe deplin umană și cu adevărat creștină».

După saluturile adresate pelerinilor prezenți în Piața Sfântul Petru, papa Francisc a salutat rezultatul summit-ului de la Paris dedicat schimbărilor climatice:
« Conferința despre climă s-a încheiat recent la Paris cu adoptarea unui acord pe care mulți l-au definit istoric. Punerea lui în practică va cere un efort concertat și o dăruire generoasă din partea fiecăruia. Formulând auspicii pentru ca să fie garantată o atenție deosebită populațiilor mai vulnerabile, îndemn întreaga comunitate internațională să continue cu solicitudine drumul întreprins, sub semnul unei solidarități care să devină din ce în ce mai concretă».

Primiți în încheiere și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia