Icoana „Sf. Fecioare Maria de la Guadalupe”, la audienţa cu papa Francisc în Piaţa „Sf. Petru”, 2 decembrie 2015. – ANSA

12/12/2015 20:09
RV 12 dec 2015. Papa Francisc va merge în Mexic de la 12 la 18 februarie 2016. Anunțul a fost făcut de însuși Suveranul Pontif sâmbătă, 12 decembrie 2015, la Sfânta Liturghie celebrată în cursul serii în bazilica San Pietro cu ocazia comemorării liturgice a Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe, patroana spirituală a Americii. Așadar Mexic este țara în care se va desfășura cea de-a XII-a călătorie apostolică internațională a pontificatului. La predica Sfintei Liturghii, papa Francisc a vorbit pe larg despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu și a încredințat ”bucuriile și speranțele” națiunilor de pe întregul continent american Sfintei Fecioarei Maria.

”Voi merge să o venerez în sanctuarul ei în 13 februarie din anul viitor”. Cu aceste cuvinte papa Francisc a oficializat cea de-a XII-a călătorie apostolică internațională a pontificatului, care va avea loc în Mexic. O vizită de cinci zile, de la 12 la 18 februarie 2016, după cum se citește în comunicatul Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Potrivit programului călătoriei, pontiful argentinian va avea întâlniri cu autoritățile, indigenii, deținuții, îi va vizita pe cei bolnavi și va celebra numeroase momente de rugăciune pentru întreaga Biserică locală și continentul latinoamerican.

În mod simbolic, papa Francisc a depus în inima Fecioarei Maria această călătorie apostolică la Sfânta Liturghie celebrată în bazilica vaticană în ziua comemorării liturgice a Maicii Domnului de la Guadalupe, patroana spirituală a Mexicului și a Americii. La predica celebrării euharistice, Sfântul Părinte a subliniat ”iubirea milostivă a lui Dumnezeu”, care îi iubește pe oameni cu o iubire ”gratuită, fără limite, fără a aștepta nimic înapoi”. În iubirea lui Dumnezeu sunt condensate mesajul Evangheliei și credința Bisericii.

Referindu-se la conținutul cuvântului ”milostivire”, care vine din latinescul ”misericordia”, papa Francisc a remarcat că acesta are la bază două cuvinte diferite: mizeria și inima. ”Inima”, a spus pontiful, ”arată capacitatea de iubire, drept care milostivirea este iubirea care îmbrățișează mizeria omului”. Iubirea lui Dumnezeu ”este o iubire care simte indigența noastră ca și cum ar fi a lui cu scopul de a ne elibera de ea”. Dumnezeu l-a trimis pe Fiul său care, prin Crucea sa preasfântă, a luat asupra sa ”toată suferința existenței umane”, s-a făcut aproapele nostru și ”a început să slujească omenire suferindă”.
• «Niciun păcat nu poate să șteargă apropierea sa milostivă, nici să-l împiedice să pună în practică harul său de convertire, cu condiția ca noi să-l invocăm».

”Păcatul însuși”, a reluat Sfântul Părinte, ”face să strălucească cu o forță și mai mare iubirea lui Dumnezeu Tatăl care, pentru a-l răscumpăra pe cel aflat în robie, l-a jertfit pe Fiul său”.

Milostivirea lui Dumnezeu ne atinge prin darul Duhului Sfânt în momentul botezului nostru. ”Oricât de mari și grele ar fi păcatele lumii, Duhul Sfânt, care reînnoiește fața pământului, face posibil miracolul unei vieți mai umane, plină de bucurie și speranță”. Domnul merge alături de noi, ne sprijină și ne deschide ochii ca să vedem mizeriile noastre și mizeriile lumii dar în același timp ne copleșește cu speranță.
• «Acesta este izvorul vieții noastre senine și fericite. Nimeni nu are puterea de a ne lipsi de această pace și fericire, în ciuda suferințelor și a încercărilor vieții».

Sfântul Părinte a îndemnat la cultivarea ”experienței de milostivire, pace și speranță” pentru că ”prin blândețea sa, Domnul ne deschide inima, ne deschide iubirea sa. Domnul este alergic la rigiditate”.

Iar ”pe drumul Adventului” și ”în lumina Anului jubiliar”, papa Francisc a invitat credincioșii să ”vestească celor săraci Vestea cea bună” prin practicarea faptelor de milostenie. Fecioara Maria, ”care a experimentat milostivirea divină” și ”a trăit în strânsă uniune cu Fiul ei”, ”știe mai bine decât oricine ceea ce El vrea”.
• «Ca toți oamenii să fie mântuiți și ca nimănui să nu-i lipsească blândețea și mângâierea lui Dumnezeu. Fie ca Maria, maica milostivirii, să ne ajute să înțelegem cât de mult ne iubește Dumnezeu».

În fine, papa Francisc a încredințat Fecioarei Maria ”suferințele și bucuriile popoarelor de pe întregul continent american”. ”Să-i cerem ei ca în acest An Jubiliar iubirea milostivă să fie semănată în inima persoanelor, familiilor și națiunilor”. Referindu-se la cuvintele pe care Fecioara Maria le-a adresat Sfântului Juan Diego în cadrul aparițiilor de la Guadalupe, pontiful și-a exprimat dorința ca ea să continue să repete pentru fiecare: «Nu-ți fie teamă, oare nu sunt aici eu, care sunt mama ta, mama milostivirii?».

***

Potrivit programului călătoriei apostolice în Mexic, difuzat sâmbătă de Sala de Presă a Sfântului Scaun, papa Francisc merge în țara latinoamericană vineri, 12 februarie, și se întoarce la Roma joi, 18 februarie 2016.

Exprimaţi-vă opinia