08.12.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă, 5 decembrie 2015, cu Asociația Părinților din Școlile Catolice, cu ocazia celei de-a patruzecea aniversări a înființării acesteia. El i-a încurajat pe participanți să promoveze educația care se concentrează pe deplinătatea umanității, pe ceea ce înseamnă a fi uman și pe un umanism autentic. În discursul său pregătit, Pontiful a reiterat apelul pe care l-a făcut recent la Congresul Mondial al Educatorilor: educația catolică trebuie să facă loc tuturor, și nu trebuie să își aleagă destinatarii într-o manieră elitistă.

„Nu există provocare mai nobilă” decât atunci când se construiesc punți între școală și țară, școală și familie și școală și instituțiile civile. Sfântul Părinte i-a încurajat pe părinți să construiască uniunea acolo unde diviziunea avansează, și să genereze armonie în locul excluderii. Papa Francisc a mai subliniat rolul părinților ca primii educatori. „Ca părinți, sunteți custozi cu datoria și dreptul primar și indispensabil de a-i educa pe copii”. Părinții ajută astfel într-o manieră pozitivă și constantă activitatea școlii.

Este de datoria părinților să se asigure că școlile se ridică la înălțimea acestei datorii, în special când educația se dorește a fi catolică. „Mă rog la Domnul pentru ca o școală catolică să nu trateze cu ușurință semnificația acestui adjectiv!” Papa le-a mai cerut părinților și educatorilor să nu facă niciodată rabat de la valorile umane și creștine care prețuiesc familia, școala și societatea. El a încheiat cu o referire la Evanghelia lui Luca 2,52: „Isus creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor”.

Exprimaţi-vă opinia