Piața Sfântul Petru la deschiderea Jubileului Milostivirii, marți, 8 decembrie 2015 – AFP

RV 08 dec 2015. Marți, 8 decembrie 2015, în fața bazilicii Sfântul Petru, papa Francisc a început celebrarea Sfintei Liturghii în solemnitatea liturgică a Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie Pontiful prezidează ritul străvechi al deschiderii Porții Sfinte pentru Jubileul extraordinar al milostivirii, pe care l-a proclamat pentru perioada 8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016. Jubileul extraordinar este prilejuit de cea de-a 50-a aniversare de la încheierea Conciliului Vatican II și are ca motto ”Misericordes sicut Pater”, cuvintele prin care Isus îndeamnă discipolii săi din toate timpurile să fie ”Milostivi ca Tatăl” (Luca 6,36).

În ciuda vremii ploioase din cursul dimineții și a măsurilor de control foarte rigide din zona bazilicii vaticane, peste 50 de mii de credincioși au venit în Piața Sfântul Petru ca să ia parte la celebrarea euharistică și să treacă cei dintâi prin Poarta Sfântă pentru a dobândi indulgența plenară a Jubileului milostivirii.

După proclamarea lecturilor biblice de la Sfânta Liturghie, luate de la solemnitatea mariană a Neprihănitei Zămisliri, papa Francisc a prezentat la predică ”primatul harului lui Dumnezeu” în viața Fecioarei de la Nazareth și în istoria mântuirii, subliniind că și Jubileul Milostivirii ”este un dar al harului”. A intra prin Poarta Sfântă ”înseamnă a descoperi adâncimea milostivirii Tatălui care pe toți îi primește și merge în întâmpinarea fiecăruia”. Pontiful și-a exprimat speranța că Anul Sfânt va fi o ocazie privilegiată de ”a crește în convingerea milostivirii”. Deschiderea Porții Sfinte, a mai subliniat papa Francisc, amintește de ”poarta” pe care Conciliul Vatican II, în urmă cu 50 de ani, a deschis-o față de lumea de astăzi cu spiritul bunului Samaritean.

Vom reveni.

Exprimaţi-vă opinia