O şcoală pentru copiii de refugiaţi din Elveţia, un exemplu Mercy in Motion. – REUTERS

05/12/2015 11:57
RV 05 decembrie 2015. „Milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitatea concretă”, din aceste cuvinte ale papei Francisc se inspiră iniţiativa  Serviciului iezuit pentru refugiaţi (Jesuit Refugee Service, JRS) propusă pentru Anul Sfânt sub egida «Mercy in Motion», Milostivire se pune în mişcare. Noul proiect de „Educaţie globală” naşte pentru a ajuta copiii şi tinerii refugiaţi din întreaga lume să meargă la şcoală pe parcursul Jubileului extraordinar al Milostivirii.

Obiectivul: 100 de mii de copiii şi tineri refugiaţi să meargă la şcoală
Pe 8 decembrie 2015, cu ocazia deschiderii Porţii Sfinte din Bazilica „Sf. Petru”, organizaţia călugărilor şi misionarilor iezuiţi care asistă şi apără drepturile refugiaţilor şi transfugilor în domeniul educaţiei, lansează o campanie de recrutare şi sprijin material pentru această iniţiativă.

Sunt ei de fapt, cei mai vulnerabili printre cei slabi, destinatarii proiectului care a fost primit şi încurajat cu tărie de papa Francisc pe 14 noiembrie a.c., când i.a primit în audienţă pe susţinătorii Jesuit Refugee Service.

„Să oferiţi copiilor o bancă la şcoală, este cel mai frumos cadou pe care îl puteţi face. Pentru copiii forțați să emigreze, școlile sunt spații de libertate”, a spus Pontiful acestora, amintind cum accesul la o educaţie de calitate este încă foarte limitat pentru mulţi tineri refugiaţi. În acest sens este de ajuns să ne gândim că numai 36% dintre minorii refugiaţi frecventează gimnaziul şi numai 1 din 100 reuşeşte să aibă acces la învăţământ superior.

Să ne mobilizăm pentru cei aflaţi în mobilitate
Animaţi de încurajarea Sfântului Părinte, în spiritul Jubileului Milostivirii, echipele Serviciul iezuit pentru refugiaţi vor mobiliza în oraşele şi câmpurile de refugiaţi ale lumii programe educative, de instrucţie primară şi universitară pentru a-i ajuta pe aceşti să îşi împlinească maxima capacitate intelectuală, pentru a le asigura un viitor. Potrivit directorului JRS Internaţional, preotul Thomas Smolich, este necesar „să arătăm milostive către cei care sunt la cheremul forțelor – precum războiul, dezastrele naturale sau guvernele – care depăşesc controlul nostru. Să ne mobilizăm pentru cei care sunt aflaţi în mobilitate!”.

Prezentarea iniţiativei «Mercy in motion»
Inițiativa va fi ilustrată şi prezentată în detaliu per 10 decembrie a.c., într-o conferinţa de presă care are loc în Sala Marconi de la Radio Vatican. Vor lua cuvântul p. Smolich, purtătorul de cuvânt al organizației, Amaya Valcarcel, coordonatorul de JRS Italia, un refugiat din Somalia și unul sirian.

(rv– M. Caba – L.Z.)

 

Exprimaţi-vă opinia