• 06 Dec 2015

”Nu există cale autentică spre unitate fără a cere iertare lui Dumnezeu și între noi pentru păcatul dezbinării între creștini”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” recitată împreună cu mii de credincioși în Piața Sfântul Petru duminică, 6 decembrie 2015. În cuvântul său, Pontiful a adresat un apel participanților la Conferința COP21 de la Paris despre schimbările climatice și a vorbit pe larg despre evanghelia celei de-a doua duminici din Advent. În fine, Papa a îndemnat credincioșii să se pregătească pentru Anul Milostivirii care începe în 8 decembrie.

Remarcând cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul, care predica un botez de convertire spre iertarea păcatelor (cf Lc 3,3), papa Francisc a spus că mulți creștini nu simt nevoia unei schimbări în felul de a trăi credința. Se crede de obicei că de convertirea vieții au nevoie cei care nu cred sau cei păcătoși. Creștinii care gândesc astfel se înșală, a spus papa Francisc. De aceea, a reluat Pontiful, ”tocmai de la această prezumție trebuie să ne convertim, de la presupunerea că, în cele din urmă, totul merge bine și că nu avem nevoie de convertire”. Lipsa convertirii îi face pe creștini indiferenți și reci față de ceilalți, care nu văd în cei care cred semnele autentice ale credinței. ”Dacă privim în jurul nostru”, a mai spus papa Francisc, ”vedem persoane care ar fi disponibile să înceapă sau să reînceapă drumul credinței dacă ar întâlni creștini îndrăgostiți de Isus. Nu ar trebui și nu am putea fi noi înșine acei creștini?” Pontiful a cerut pentru toți creștinii ajutorul Fecioarei Maria ”pentru a abate barierele și piedicile care blochează convertirea noastră, sau altfel spus, drumul nostru spre Domnul. El singur, Isus singur, poate să dea împlinire la toate speranțele omului!”.

După rugăciunea ”Angelus” papa Francisc a adresat un apel participanților la Conferința despre climă de la Paris (COP21) și a subliniat necesitatea unei ecologii integrale, care să țină cont atât de schimbările climatice cât și de necesitățile celor săraci. ”Îmi revine în minte”, a spus Pontiful, ”o întrebare pe care am pus-o în enciclica «Laudato si»: «Ce fel de lume dorim să transmitem celor care vor veni după noi, copiilor care cresc acum?» (nr. 160). ”Pentru binele casei comune, al nostru și al generațiilor viitoare, la Paris orice efort ar trebui să fie îndreptat spre atenuarea impactului schimbărilor climatice și, în același timp, spre contrastarea sărăciei și înflorirea demnității umane. Cele două opțiuni merg împreună: a opri schimbările climatice și a contrasta sărăcia, pentru a face să înflorească demnitatea umană. Să ne rugăm pentru ca Duhul Sfânt să-i lumineze pe cei chemați să ia decizii atât de importante și să le dea curajul de a păstra mereu drept criteriu de alegere binele mai mare al întregii familii umane”.

De asemenea, papa Francisc a subliniat că luni, 7 decembrie 2015, se împlinesc 50 de ani de la ”un eveniment memorabil” pentru relațiile dintre catolici și ortodocși. La 7 decembrie 1965, în ajunul încheierii Conciliului Vatican II, cu o Declarație comună a papei Paul al VI-lea și a patriarhului ecumenic Atenagoras, ”erau șterse din memorie sentințele de excomunicare trimise între Biserica Romei și cea a Constantinopolului în 1054”. ”Este cu adevărat providențial faptul că acel gest istoric de reconciliere, care a creat condițiile pentru un nou dialog între ortodocși și catolici în iubire și adevăr, este amintit chiar la începutul Jubileului Milostivirii. Nu există cale autentică spre unitate fără a cere iertare lui Dumnezeu și între noi pentru păcatul dezbinării. Să-l amintim în rugăciunea noastră pe dragul patriarh ecumenic Bartolomeu și pe ceilalți Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe și să-i cerem Domnului ca relațiile dintre catolici și ortodocși să fie mereu inspirate de iubire fraternă”.

În fine, Sfântul Părinte a menționat beatificarea, sâmbătă, la Chimbote, în Perù, a misionarilor Mihai Tomaszek și Sbigniev Strzałkowski, frați franciscani conventuali, și Alexandru Dordi, preot ”fidei donum”, uciși din ură față de credință în 1991. ”Fidelitatea acestor martiri în a-l urma pe Isus”, a spus Pontiful, ”să dea putere fiecăruia dintre noi, dar mai ales creștinilor persecutați în diferite părți ale lumii, ca să depună mărturie cu curaj pentru Evanghelie”.

Salutându-i cu afecțiune pe toți pelerinii care, fără a se lăsa descurajați de vremea rece și de măsurile de control, au venit duminică în Piața Sfântul Petru, papa Francisc le-a dorit ”o bună pregătire pentru începutul Anului Milostivirii” și i-a îndemnat să nu uite să se roage pentru Papa.

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia