Mons. Miguel Maury Buendía05.12.2015, Vatican (Catholica) – Papa Francisc l-a numit sâmbătă, 5 decembrie 2015, în funcția de Nunțiu Apostolic în România pe Mons. Miguel Maury Buendía, până acum Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Mons. Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 și încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obținut licența în teologie dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) și doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma (1987). A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunțiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc și Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia și Irlanda (1996-2004), și din 2004 a lucrat în secretariatul de stat al Sfântului Scaun, în secțiunea pentru relațiile cu statele.

În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, fiind consacrat Episcop în iunie același an, în Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma. Mons. Buendía vorbește, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză și slovenă. Funcția de Nunțiu Apostolic în România era vacantă din iulie a.c., după retragerea Mons. Francisco-Javier Lozano, Nunțiatura fiind condusă în această perioadă de Mons. Baudouin Biajila Muankembe. (comunicat semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopale Române)

* * *

Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid la 19 noiembrie 1955, din familie de origine andaluză. A făcut studiile primare în Colegiul „Sfântul Stanislau Kotska” al părinților iezuiți (Málaga), bacalaureatul la Institutul Național „Ramiro de Maeztu” (Madrid), câteva cursuri de muzică în Real Conservatorio Superior de Música din Madrid și a obținut licența în geografie și istorie, specializarea „Istoria artei”, la Facultatea de Filozofie și Litere din Universitatea Autonomă, din Madrid.

După ciclul instituțional de studii filozofice și teologice la „Seminarul Conciliar din Madrid” a primit hirotonirea prezbiterală la 26 iunie 1980 în parohia madrilenă „San Francisco de Borja”, fiind încardinat în Arhidieceza de Madrid. La 1 iulie în același an a fost numit vicar în parohia „Preasfânta Treime” din Collado Villalba, unde a rămas până în octombrie 1984. În timpul serviciului militar, a exercitat funcția de capelan al Spitalului Militar din Barcelona și apoi al Școlii Superioare a Armatei, din Madrid.

Mons. Maury a obținut licența în teologie dogmatică la Universitatea Pontificală din Salamanca susținând teza „Experiența harului în sfânta Tereza” (1985) și doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală „Santo Tomaso in Urbe” (Angelicum) din Roma cu teza „Conceptul radical de drept din filozofia lui Xavier Zubiri” (1987); după doi ani de studii diplomatice la „Academia Ecleziastică Pontificală” din Roma, a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, la 13 iulie 1987, fiind destinat succesiv ca secretar la Nunțiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Marruecos și Nicaragua (1987-1996) și consilier la cele din Egipt, Slovenia și Macedonia, și Irlanda (1996-2004).

În timpul serviciului diplomatic a desfășurat în diferite moduri slujirea pastorală directă; între funcțiile exercitate trebuie menționate cele de profesor la Seminarul Național din Nicaragua, la „Liceul italian” din Cairo și de capelan auxiliar al Corpului de „Carabinieri” și al reședinței surorilor care se ocupă de bătrânii abandonați din Roma. La 8 iunie 1999 a fost numit prelat de onoare al Sanctității sale. De la 1 septembrie 2004 s-a ocupat de țările din sud-estul european în secțiunea pentru relații cu statele din secretariatul de stat al Vaticanului. De asemenea, a reprezentat Sfântul Scaun în diferite conferințe și congrese internaționale. Cunoaște italiana, engleza, franceza, slovena și rusa.

La 19 mai 2008, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan, iar la 19 iulie același an în Kirghistan și Tadjikistan. La 12 iunie 2008 a primit consacrarea episcopală în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Între alte distincții deține Medalia Ordinului Isabelei Catolice (Regatul Spaniei), Medalia cu placă a Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim (Sfântul Scaun) și Medalia Ordinului Milostivirii (Republica din Kazahstan). La 5 decembrie 2015, Papa Francisc l-a numit pe Mons. Maury Nunțiu Apostolic în România. (informaţii biografice traduse de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Imagini

Exprimaţi-vă opinia