Călugărițe cu făcliile aprinse în bazilica Sfântul Petru, cu ocazia Zilei Vieții Consacrate la sărbătoarea Prezentării Domnului la Templu – AFP

RV 05 dec 2015..A fost publicată cea de-a treia scrisoare adresată călugărilor și călugărițelor cu ocazia Anului Vieții Consacrate: informează un comunicat de presă al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Intitulată sugestiv ”Contemplați! Persoanelor consacrate pe urmele frumuseții”, scrisoarea circulară prilejuită de Anul Vieții Consacrate va fi prezentată publicului larg miercuri, 16 decembrie 2015 la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma.

Scrisoarea, se afirmă în comunicatul de presă, îndeamnă călugării și călugărițele ”să trăiască dimensiunea contemplativă chiar în mijlocul numeroaselor ocupații ale vieții de zi cu zi, să redescopere viața de relație cu Dumnezeu pentru a privi cu ochii săi omenirea și creația”. ”Dimensiunea contemplativă”, spunea papa Francisc la una din predicile matinale din capela Casei Sf. Marta, ”devine indispensabilă în mijlocul ocupațiilor mai urgente și apăsătoare. Și cu cât misiunea ne cheamă să mergem spre periferiile existențiale, cu atât mai mult inima noastră simte nevoia profundă de a fi unită cu inima lui Cristos, plină de milostivire și iubire” (papa Francisc, Meditație matinală în capela Casei Sfânta Marta, 22 mai 2015).

După cele două scrisori ”Bucurați-vă!” și ”Scrutați!”, se mai citește în comunicat, ”continuă parcursul de reflecție despre viața consacrată, care urmează firul roșu al cărții Cântarea cântărilor: «A duce privirea în adâncul trăirii noastre – se citește în introducerea celei de-a treia Scrisori – a căuta rațiunea pelerinajului nostru în căutarea lui Dumnezeu, a interoga dimensiunea contemplativă a zilelor noastre, pentru a recunoaște misterul de har care ne susține, ne pasionează și ne transformă».

”La începutul Anului Jubiliar”, încheie comunicatul de presă, ”textul îl îndeamnă pe fiecare la căutarea lui Isus, Chipul milostivirii Tatălui, și trasează un drum de parcurs: «Orice consacrată și consacrat este chemat să contemple și să depună mărturie pentru chipul lui Dumnezeu ca Cel care pătrunde și înțelege slăbiciunile noastre (cf Ps 102) pentru a vărsa balsamul apropierii pe rănile oamenilor, contrastând cinismul indiferenței» (Contemplați, 59).

Anul Vieții Consacrate a fost proclamat de papa Francisc pentru perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016 și este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la decretul Conciliului Vatican II ”Perfectae caritatis” despre reînnoirea vieții consacrate.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia