03.12.2015, Vatican (Catholica) – Recenta călătorie a Papei Francisc în Africa a fost tema centrală a audienței lui generale de miercuri, 2 decembrie 2015, în care a subliniat rolul cheie pe care îl joacă misionarii pe continent, și le-a cerut tinerilor să se gândească la aceasta ca o opțiune pentru viitorul lor. “Mă adresez tinerilor: gândiți-vă ce vreți să faceți cu viața voastră… Este momentul să vă gândiți și să cereți Domnului să vă facă să simțiți voința Sa”. Amintind numeroșii misionarii pe care i-a întâlnit în Africa săptămâna trecută, Papa Francisc a pledat înaintea tinerilor: „Nu excludeți, vă rog, această posibilitate de a deveni misionari, pentru a duce iubirea, umanitatea, credința în alte țări”.

Papa le-a vorbit pelerinilor reuniți în Piața San Pietro pentru prima sa audiență generală după întoarcerea din Africa. El a călătorit pe acest continent în perioada 25-30 noiembrie, într-o vizită care l-a dus în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. Pontiful a vorbit despre experiența lui în fiecare țară. A descris Kenya drept o țară „care reprezintă bine provocarea globală a epocii noastre, tutelarea creației cerând un model de dezvoltare egală, inclusivă și sustenabilă… În Kenya am întâlnit autoritățile și diplomații și chiar locuitorii dintr-un cartier popular; am întâlnit liderii diferitelor confesiuni creștine și ai celorlalte religii, preoții și consacrații, și i-am întâlnit pe tineri, atâția tineri! În fiecare ocazie am încurajat să se prețuiască marea bogăție a acelei țări: bogăție naturală și spirituală, constituită din resursele pământului, din noile generații și din valorile care formează înțelepciunea poporului.”

Vizita în Uganda a avut loc „sub semnul martirilor din acea țară, la 50 de ani de la canonizarea lor istorică”. „Toată vizita în Uganda s-a desfășurat în fervoarea mărturiei însuflețite de Duhul Sfânt. Mărturie în sens explicit este slujirea cateheților, cărora le-am mulțumit și i-am încurajat pentru angajarea lor, care adesea implică și familiile lor. Mărturie este aceea a carității, pe care am atins-o cu mâna în Casa din Nalukolongo, dar în care sunt angajate atâtea comunități și asociații în slujirea celor mai săraci, a neputincioșilor, a bolnavilor. Mărturie este aceea a tinerilor care, în pofida dificultăților, păstrează darul speranței și încearcă să trăiască după Evanghelie și nu după lume, mergând împotriva curentului. Martori sunt preoții, consacrații și consacratele care reînnoiesc zi de zi „da”-ul lor total lui Cristos și se dedică slujirii poporului sfânt al lui Dumnezeu cu bucurie.”

Etapa finală a călătoriei sale, și cea mai riscantă pe care a făcut-o până acum, din cauza conflictelor din zonă, a fost în Republica Centrafricană, unde a dat în avans startul Jubileului Milostivirii, deschizând prima Poartă Sfântă în catedrala din Bangui, „ca semn de credință și de speranță pentru acel popor, și în mod simbolic pentru toate populațiile africane care au nevoie mai mare de răscumpărare și de întărire”. „Am întâlnit comunitățile evanghelice și comunitatea musulmană, împărtășind rugăciunea și angajarea pentru pace. Cu preoții și consacrații, dar și cu tinerii, am împărtășit bucuria de a simți că Domnul înviat este cu noi în barcă și El este cel care o conduce pe celălalt mal. Și în sfârșit, la ultima Liturghie, pe stadionul din Bangui, în sărbătoarea apostolului Andrei, am reînnoit angajamentul de a-l urma pe Isus, speranța noastră, pacea noastră, Chipul Milostivirii Divine.”

Pontiful a arătat apoi rolul special al misionarilor pe continent, dintre care mulți au plecat de tineri din țara lor pentru a-i sluji pe ceilalți, “ducând o viață de atâta, atâta muncă, uneori dormind pe pământ”. O soră italiancă pe care a întâlnit-o la Bangui avea 81 de ani, și era acolo de când avea 23-24 de ani. Întrebând-o cu ce se ocupă acolo, sora i-a spus Papei: „Eu sunt infirmieră și apoi am studiat puțin aici și am devenit obstetriciană și am asistat la nașterea a 3.280 de copii”. Sfântul Părinte a adăugat: „În întreaga viață pentru viață, pentru viața celorlalți. Și ca această soră există atâtea, atâtea: atâtea surori, atâția preoți, atâția călugări care își consumă viața pentru a-l vesti pe Isus Cristos.”

La final, adresându-se tinerilor, Papa i-a îndemnat: „Gândiți-vă la această soră și la atâtea ca ea, care și-au dat viața și atâtea surori care au murit, acolo. Misionaritatea nu înseamnă a face prozelitism: îmi spunea această soră că femeile musulmane merg la ele pentru că știu că surorile sunt infirmiere bune care le îngrijesc bine și nu fac cateheză pentru a le converti! Dau mărturie; apoi celui care vrea, îi fac cateheză. Mărturia: aceasta este marea misionaritate eroică a Bisericii. A-l vesti pe Isus Cristos cu propria viață! Eu mă adresez tinerilor: gândiți-vă ce vreți să faceți cu viața voastră. Este momentul să vă gândiți și să cereți Domnului să vă facă să simțiți voința Sa. Dar nu excludeți, vă rog, această posibilitate de a deveni misionari, pentru a duce iubirea, umanitatea, credința în alte țări.”

Exprimaţi-vă opinia