03.12.2015, Vatican (Catholica) – Atmosfera pompoasă la premierele de film este de regulă un standard: strălucire și extravaganță, celebrități venind pe covorul roșu, strigăte ale fanilor când reușesc să își vadă actorii favoriți. La Vatican însă premiera unui film are cu totul o altă ținută. Marți, 1 decembrie, a avut loc premiera filmului „Spuneți-mi Francisc”, primul bazat pe viața Papei Francisc, printre participanți aflându-se cei care pentru Pontif sunt vedete: oameni din categorii defavorizate.

„La această premieră excepțională, Sfântul Părinte a dorit să invite săraci, oameni ai străzii, refugiați și nevoiași, alături de voluntari, persoane consacrate și laici, care lucrează zilnic în opere de caritate”, se spune în declarația elemosinierului papal. Parohiile și asociațiile caritabile din Roma au primit 7000 de bilete pentru săraci, care să participe la premiera din Vatican. Noaptea a inclus și un concert cu o formație muzicală a Gărzilor Elvețiene. Declarația subliniază că mulți membri ai Gărzii Elvețiene oferă spectacole în timpii liberi ca dar pentru oamenii străzii. Săracii au primit și o cină la pachet, „donată special pentru această ocazie de diferiți binefăcători”.

Regizat de italianul Daniele Luchetti, „Spuneți-mi Francisc” prezintă viața lui Jorge Mario Bergoglio, de la începuturile sale umile în Buenos Aires, Argentina, până la alegerea ca Papă în 2013. La premieră, Luchetti și-a exprimat speranța că filmul va fi „un moment emoționant”, mergând „pe urmele unui om pe care îl admirăm” și oferind explicații „cum a ajuns să fie (Papă) și din ce motive”. Pentru actorul argentinian Rodrigo de la Serna, a-i da viață în film tânărului Jorge Mario Bergoglio a fost un vis devenit realitate. „Este o nebunie. Nu mi-am imaginat niciodată să ajung aici, în Vatican, cu atât mai puțin în rolul lui Jorge Mario Bergoglio”, a declarat el pentru Catholic News Service. Să asiste la modul în care filmul a fost perceput de cei 7.000 de spectatori „a fost ceva ce nu voi uita niciodată”.

David, unul dintre oamenii străzii participant la premieră, a afirmat că a fost „foarte emoționant” să vadă calea urmată de Papa Francisc. „Modul său de a fi aproape de săraci, aproape de nevoiași și lupta continuă împotriva răului” l-au impresionant în mod aparte. Unul dintre grupuri a avut un banner uriaș pe care scria „Vă mulțumim, Papa Francisc!” – era vorba de refugiați din Eritreea. Un tânăr refugiat s-a declarat bucuros de ocazia de a vedea filmul, spunând că viața Papei arată că rugăciunea poate să fie o soluție puternică, chiar și în cele mai dificile situații. „Unii dintre noi își vor continua drumul spre alte țări, alții vor sta aici, în Italia”, a explicat tânărul. Istoria Papa Francisc le-a dat speranța „că totul va fi în regulă pentru noi”.

Exprimaţi-vă opinia