Ieslea de Crăciun de la Assisi, pe colina din faţa bazilicii „Sf. Francisc”. – RV

RV 02 decembrie 2015. Papa Francisc inaugurează duminică, 6 decembrie a.c., bradul şi ieslea din faţa bazilicii inferioare a „Sf. Francisc” de la Assisi, dedicată în acest an migranţilor. Potrivit organizatorilor, este instalată cu acest prilej în faţa bazilicii o barcă de aproximativ 7 metri, adusă din Lampedusa, care a salvat viaţa a nouă tunisieni. Aceasta doreşte să reprezinte toate bărcile care salvează călătorii Europei şi toate acelea care se cufundă în mare, marea vieţii.

Chiar dacă papa Francisc nu va fi prezent la Assisi, duminică, de la ora 17.00 va fi celebrată o Sfântă Liturghie în Capela Papală a bazilicii franciscane, prezidată prefectul Casei Pontificale, de mons. Georg Gänswein, la finalul căreia va fi inaugurată și binecuvântată tradiţionala iesle de la Assisi, ideată pentru prima oară de Sf. Francisc. Totodată, vor fi împărţite copiilor din familii nevoiaşe jucării, de Moş Nicolae. Printre aceştia se află 31 de refugiați găzduiţi de Caritas Assisi, care au ajuns aici din Afganistan, Camerun, Nigeria și Siria.

Înainte de această ceremonie, la ora 15.00 are loc în sala de presă a Mănăstirii din Assisi, inițiativa „NU vorbelor de ură” (No hate speech), o carte lansată la Roma împotriva limbajului violent și discriminatoriu. Cu această ocazie, va fi lansată iniţiativa „Să iluminăm periferiile lumii”, care își propune să aducă în camuflajul mass-mediatic, oameni și suburbii uitaţi sau dispăruţi.

Inițiativa a luat naştere pe parcursul ultimului pelerinaj Perugia-Assisi şi este împărtăşit de revista „Sf. Francisc”, Articol 21, Masa rotundă a păcii și toate asociațiile jurnaliștilor  italieni.

Vor fi prezenţi, printre alţii, custodele Mănăstirii franciscane din Assisi, călugărul Mauro Gambetti, editorul revistei italiene San Francesco, preotul Enzo Fortunato.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia