Papa Francisc s-a întâlnit cu membri ai comunității musulmane din Koudoukou (R. Centrafricană), luni, 30 noiembrie 2015. – AFP

 30 noiembrie 2015. În ultima zi a călătoriei apostolice în Africa, luni, 30 noiembrie, în cursul dimineții, Papa Francisc s-a întâlnit cu membri ai comunității musulmane, la Moscheea centrală din Koudoukou. Întâmpinat de cinci imami, Papa a fost însoțit pe podiumul amenajat în moschee, lângă zona rezervată rugăciuni.
Exprimându-și gratitudinea pentru primirea călduroasă și pentru cuvintele de bun-venit rostite de imamul Tidiani Naibi, Papa a spus că, fără întâlnirea cu membrii comunității musulmane, vizita pastorală în Republica Centrafricană nu ar fi fost completă.

Explicând că între creștini și musulmani există o relație de frățietate, Pontiful a spus că trebuie să ne considerăm în acest fel și să ne comportăm ca atare.

“Știm bine că ultimele episoade de violență care v-au cutremurat țara nu erau fondate pe motive strict religioase. Cine spune că are credință în Dumnezeu trebuie să fie totodată un bărbat și o femeie cu dorință de pace. Creștini, musulmani și membri ai religiilor tradiționale au trăit laolaltă, în pace, timp de mulți ani. Trebuie așadar să rămânem uniți astfel încât să înceteze orice acțiune care, de o parte și de cealaltă, desfigurează Chipul lui Dumnezeu, astfel de acțiuni având de fapt scopul apărării cu orice preț a intereselor particulare, în defavoarea binelui comun. Să respingem împreună ura, răzbunarea și violența, în special violențele comise în numele unei religii sau a unui Dumnezeu. Dumnezeu este pace. Salam!.

Papa a reliefat rolul important al responsabililor comunităților religioase în restabilirea păcii, armoniei și fraternității, în contextul unei perioade dramatice, exprimându-le stima și gratitudinea. Totodată, a amintit numeroasele gesturi de solidaritate avute de creștini și musulmani față de compatrioți de o altă religie, primindu-i și apărându-i în cursul acestei ultime crize din Republica Centrafricană și din alte părți ale lumii.

Pontiful și-a exprimat speranța ca următoarele consultări naționale să dea țării responsabili în măsură să-i unească pe centrafricani, devenind simboluri de unitate națională și nu reprezentanții unei facțiuni.

“Vă încurajez cu stăruință să faceți din țara voastră o casă primitoare pentru toți fiii săi, fără deosebire de etnie, apartenență politică sau confesiune religioasă. Astfel, Republica Centrafricană, situată în inima Africii, grație colaborării dintre toți fiii ei, va da în acest sens un impuls întregului continent. Va putea influența în mod pozitiv și ajuta la stingerea focarelor de tensiune prezente, care-i împiedică pe africani să beneficieze de acea dezvoltare pe care o merită și la care au dreptul.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia