Pr. Anton Dancă: Iadul

Publicatla 29 November 2015
28.11.2015, Iași (Catholica) – La Editura Presa Bună din Iași a apărut cartea Iadul. De la răsărit la apus și de la nord la sud, avându-l ca autor pe pr. Anton Dancă. Volumul are 168 de pagini, format 15×21 cm, fiind pus în vânzare la 15 lei prin librăria Presa Bună, inclusiv online de pe Ercis.ro sau Catholica.ro.

Iadul, un cuvânt care sperie pe unii și îi lasă indiferenți pe alții. Iadul, un subiect tabu pentru societatea noastră care de multe ori refuză să vadă lucruri care o neliniștesc. Și totuși, iadul există. Atunci când suntem martori la un fapt tulburător, chiar dacă închidem ochii, acesta nu va dispărea. Fuga de realitate ne aruncă într-o lume izolată. Nu ne rămâne decât să înfruntăm realitatea. Cartea Iadul ne propune o cunoaștere a acestei realități și ne ajută să ne facem o imagine corectă despre ea. Încă din introducere, autorul cărții ne dezvăluie motivul scrierii acesteia: „Mulți oameni au o părere greșită despre iad”. Pornind de la această premisă autorul dorește să aducă argumente despre iad, pentru ca astfel oamenii să înțeleagă semnificația acestuia.

Vorbind despre iad, autorul spune: „Înțeles greșit duce la multe superstiții, la magie neagră, la boli psihice, angoase, satanism, deformări culturale, erezii etc. (…) Unii oameni se maschează pentru a da iadului o înfățișare grotescă spre a speria pe alții”. Astfel, „cu cât sunt mai multe idei deformate despre iad, cu atât sunt mai puțin luate în serios și oamenii trăiesc în indiferentism religios. Prin urmare credința scade, speranța se leagă de bunurile pământești, iar iubirea devine o mască de bună conveniență în societate”. Împărțită în 23 de titluri, cartea vorbește despre iad în mod ascendent pornind de la definiție, origine, modul în care este prezentat în Sfânta Scriptură, în Tradiția Bisericii, în istorie și culminând cu atenționarea cititorilor referitor la ispitele pe care Satana și astăzi le pregătește pentru oameni. Cartea se încheie cu o meditație asupra rugăciunii Tatăl nostru, rugăciune ale cărei ultime cuvinte sunt: „Ci ne mântuiește de cel rău”.

Lectura acestei cărți nu îi va scuti pe cititori de ispitele diavolului, nici nu îi va izbăvi de iad, dar le va oferi acestora o viziune mai amplă asupra acestei realități și îi va ajuta să cunoască ce este și cum trebuie să se ferească de el. (prezentare semnată de pr. Claudiu Bulai)

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia