Papa Francisc, făcând Semnul Crucii, la Casa Carităţii din Nalukolongo, Uganda. – AP

RV 29 noiembrie 2015.  După întâlnirea sa cu tinerii din Uganda, papa Francisc a vizitat pe 28 noiembrie a.c., Casa Carităţii din Nalukolongo, unde sunt primiţi şi îngrijiţi sute de săraci zilnic, indiferent de religie, confesiune sau vârstă. Centrul caritabil a fost fondat în 1978 de cardinalul Nsubuga, fiind locul în care au fost conservate rămăşiţele trupeşti ale Martirilor ugandezi, încă înainte ca aceştia să fie ridicaţi la cinstea altarelor.

Încă o dată, papa Francisc i-a îmbrăţişat pe cei săraci, pe „cei din urmă” ai societăţii africane şi ai lumii. În Casa Carităţii din Nalukolongo, dată în grija Congregaţiei de călugăriţe a Bunului Samaritean, sunt şi persoane bolnave de Hiv, tineri şi bătrâni care au găsit aici „afecţiune şi îngrijire”. Aici, spune Papa, se simte „prezenţa lui Cristos”, pentru că El sălăşluieşte întotdeauna acolo unde sunt „săracii, bolnavii, încarceraţii, deposedații, cei care suferă”. Din această casă, Papa a făcut un apel la toate parohiile și comunitățile din Uganda şi din alte părţi ale Africii «pentru a nu-i uita pe cei săraci»:

• „Evanghelia ne cere să ieşim la periferiile societății și să îl găsim pe Cristos în cei care suferă și se află în nevoie. Domnul ne spune, în termeni fără echivoc, că ne va judeca pentru aceasta! Este trist când societățile noastre permit ca persoanele în vârstă să fie debarasate sau uitate! Este condamnabil atunci când tinerii sunt exploataţi de către sclavia actuală a traficului de ființe umane”.

În multe locuri din întreaga lume  – observă Papa – se răspândeşte zi de zi egoismul și indiferența. Mulți frați și surori „sunt victime ale culturii actuale, care generează dispreț, în special împotriva copiilor-nenăscuți, a tinerilor și a persoanelor în vârstă”. Un apel direct al Suveranului Pontif către toţi creştinii din Africa şi din lumea întreagă:
• „Ca și creștini, nu putem rămâne indiferenţi, nu putem încrucişa mâinile să observăm ce se întâmplă fără să facem nimic. Ceva trebuie să se schimbe! E nevoie ca familiile noastre să devină semne şi mai evidente ale dragostei răbdătoare şi milostive a lui Dumnezeu, nu doar pentru copiii și vârstnicii noştri, ci pentru toți cei care sunt în nevoie. Parohiile noastre nu trebuie să închidă ușile și să-şi astupe urechile la strigătul săracilor”.

„Numai în acest fel – a continuat Papa – putem da mărturia Domnului, care a venit nu pentru a fi servit, ci ca să slujească”, arătând că „oamenii sunt mai importanţi decât lucrurile și ceea ce suntem este mai important decât ceea ce avem. De fapt, doar în cei pe care îi servim, Cristos se dezvăluie în fiecare zi și ne pregătește primirea de care sperăm avem parte în Împărăția Sa veșnică”:
• „Dragi prieteni –  a încheiat papa Francisc în Uganda – prin gesturi simple, prin fapte mici şi devotate, îl cinstim pe Cristos în frații și surorile lui mai mici. Aducem astfel puterea iubirii sale în lume și o schimbăm într-adevăr”.

La Casa Carităţii din Nalukolongo, papa Francisc a lăsat înainte de plecare o donaţie în bani pentru proiectele centrului caritabil african.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia