Prima carte pentru copii scrisă de un papă

Publicatla 28 November 2015
  • 27 Noi 2015

În fiecare zi, la Vatican, mii de scrisori, desene și mesaje de la copii sosesc pe mesa de corespondență din biroul Papei. Toate sunt citite, arhivate, chiar și cel mai mic bilet primit în timp ce trece cu papamobilul.

O continuare la “Scrisorele către Papa Francisc”Concetta, Mauro, Luzia, Alessandro, Manuela, … Marinella din Italia, Spania și din alte părți ale lumii i-au scris papei să-i spun o poveste, o poezie, să pună întrebări, să-i transmită un desen frumos sau doar să-i spună “te iubim”. Acest lucru durează de la începutul pontificatului său, iar o parte din scrisorile copiilor au apărut deja sub titlul “Scrisorele către Papa Francisc”, publicată de Editura Gallucci de către vaticanista Alessandra Buzzetti (TG5). Însă, la toate acestea, Papa a decis să răspundă prin publicarea unei cărți care va deveni prima carte pentru copii scrisă de un papă.

Publicarea cărții va fi încredințată unui editor iezuit de la Chicago, Loyola Press, care va publica volumul în limba engleză și spaniolă până în martie 2016, precum și altor edituri din alte șapte țări, cum ar fi Italia, Spania, Mexic, Polonia, Indonezia, Filipine și India. Titlu cărții: Dragă Papa Francisc: Papa răspunde scrisorilor primite de la copiii din întreaga lume.

Familiaritate și de încredere

Scrisorile acestor copii – din aproape 260 de țări, inclusiv treizeci din Siria, China, Kenya … – abordează mai multe subiecte fierbinți, cum ar fi ecologia, familia, sau întrebări despre viața de după moarte, spre surprinderea unuia dintre editorii proiectului, Tom McGrath, care nu se aștepta ca astfel de preocupări  să-i treacă prin capul unui copil: “Ei nu au ezitat să spună direct ceea ce au avut în minte. Îi preocupă ecologia, motivul pentru care este război în lume și de ce sunt oameni săraci? Copiii mici au probleme mari”, spune acesta.

Iată câteva extrase din scrisorile în care familiaritatea este total naturală:

Mauro, 9 ani: “Am vrut să vorbesc cu tine despre pace, roagă-te și fă tot ce se poate pentru a evita războiul. Mulți spun că se luptă, pentru că Dumnezeu este cel care vrea asta, dar e o prostie!”.

Giulia, 10 ani: “Seara când tatăl meu vine acasă de la muncă, nu știu de ce, dar mereu începe să strige la mama și apoi se ceartă, iar eu mă duc în camera mea și plâng… sunt super-sensibilă, viața mea este urâtă. Aș dori să mă pot destăinui și să vorbeasc cu cineva, dar nu am încredere în nimeni, doar în părinții mei. Mi-aș dori să fiu mereu zâmbitoare și mai puternică atunci când treburile nu merg bine…”.

Concetta, 9 ani: “Dragă Papă Francis, în loc să-i scriu lui Moș Craciun m-am decis să-ți scriu pentru…”.

Luzia, Spania: “Îți scriu pentru a te invita în orașul în care locuiesc, pe care-l știți deja… Știu că nu ai avea probleme să te cazezi, dar la unchiul meu și la noi este loc.” Apoi Luzia îi face confidențe: “Vreau să-ți spun un secret. Mi-ar plăcea să devin călugăriță… mi-e teamă să le spun părinților. Ideea mi-a venit atunci când am avut 10 ani, înainte de Ziua Mondială a Tineretului de la Madrid. Din acea zi, eu nu vorbesc foarte mult cu părinții și nu mă simt foarte confortabil cu ei. Nu mai am încredere în ei și mi-e teamă că mă vor întreba lucruri la care eu nu pot răspunde. Nu știu dacă ceea ce îți cer este posibil: să-mi răspunzi la această scrisoare și să-mi dai sfaturi cu privire la vocația mea”. Încheie emoționant: “Eu îți trimit 15 euro, în cazul în care vrei să-mi răspunzi, dacă nu dă-i la săraci.”

Apoi există copii care întreabă pur și simplu “Cum devii Papă?”, alții precum micuța Jeanne ” dacă există un paradis pentru câini”. Alții l-au invitat la masă, să joace fotbal sau rugby. Și apoi sunt cei care au idei clare despre viitorul lor ca micuțul Vincenzo, de 9 ani, care îi spune răspicat: “Asta e… am decis. Am ales să devin Papă!”.

Beneficii

Profiturile pentru drepturile de autor a acestei cărți vor fi direcționate către structura “Copii Papei”, a clinicii Sfânta Marta. Această structură oferă în fiecare zi ospitalitate și asistență la peste 500 de copii care sunt în nevoie și familiilor acestora.

Traducere: ACC

Sursa: e-communio.ro; aleteia.org

Exprimaţi-vă opinia