Tinerii kenyeni pe stadionul din Nairobi, cu papa Francisc, 27 noiembrie 2015. – EPA


 RV 27 noiembrie 2015.  Corupţia care distruge persoana, radicalismul care este fascinant pentru cine nu are perspective de muncă, tribalismul care face duşmani din oamenii aceluiaşi popor: acestor teme expuse de tinerii din Kenya a răspuns papa Francisc vineri, 27 noiembrie a.c., pe  stadionul Kadarani din Nairobi, înainte de plecarea sa spre a doua etapă a călătoriei sale apostolice în Africa: Uganda.
Cântece, dansuri şi bucurie îl întâmpină pe Pontif la intrarea sa pe stadionul din capitala kenyană, unde s-a aflat şi preşedintele Kenyatta, soţia sa, capul comunităţii islamice, mii de persoane consacrate şi milioane de tineri care improvizează un „trenuleţ” pe ritmuri africane, impresionant pentru toţi oaspeţii.
Spiritul de sărbătoare lasă însă loc ascultării şi dialogului Sfântului Părinte cu tinerii africani, care urcă pe scenă şi împărtăşesc experienţa propriilor «răni» sociale, precum: corupţia, tribalismul sau seducţia radicalismului, care doresc să ştie cum le pot vindeca. Într-un stil caracteristic, Pontiful răspunde fiecărui argument în parte, vorbind spontan şi intens, cu o expresivitate specifică.

Tribalismul, spune Papa, este ca cele „două mâini duse la spate” care „ascund pietre pentru a arunca în celălalt”, în timp ce soluţia este ca „toţi să îşi strângă mâinile, zi de zi”. Pontiful îi invită pe toţi cei prezenţi să se ia de mână:
• „Tribalismul poate fi depăşit numai prin forţa ascultării, cu sufletul şi mâinile. Cu urechile să ascultăm: «Care este cultura celuilalt? De ce este aşa? De ce tribul tău are această obişnuinţă, această practică? Tribul tău se simte superior sau inferior?». Cu inima: o dată ce am ascultat cu urechea răspunsul, îmi deschid sufletul şi întind mâna pentru a continua dialogul. Dacă voi nu dialogaţi şi nu vă ascultaţi între voi, atunci va fi întotdeauna tribalism, care este ca un vierme ce mănâncă societatea”.

Zahărul corupţiei
O atitudine vehementă este cea a Pontifului faţă de corupţie, în faţa tânărului public care se poate încă salva de acest «cancer al societăţii». „O persoană coruptă nu trăieşte în pace”, îi asigură Papa pe tinerii kenyeni:
• „Nu doar în politică, ci în toate instituţiile, inclusiv în Vatican, sunt cazuri de corupţie. Corupţia este ceva ce ne contaminează. Este ca zahărul: dulce, ne place imediat, iar apoi? Ce ajungem la final! Cu prea mult zahăr devenim diabetici şi întreaga noastră ţară se va îmbolnăvi până la urmă de diabet. De fiecare dată când acceptăm un «pliculeţ», o mită – spune Papa – şi o punem în buzunar, ne distrugem sufletul, afectăm personalitatea noastră şi ţara în care trăim (…) Tineri şi tinere, corupţia nu este o cale a vieţii: este un drum al morţii!”.

Educaţie şi locuri de muncă, împotriva radicalismului
O altă întrebare adresată Papei a fost privitoare la utilizarea mijloacelor mass-media, la care Pontiful răspunde cu aceeaşi naturaleţe şi siguranţă:
• „Primul mijloc de comunicare este cuvântul, gestul, este zâmbetul”, adică „a fi aproape celor săraci şi abandonaţi(…) aceste gesturi de comunicare – subliniază papa Francisc – sunt mai molipsitoare decât orice canal de televiziune”.

Pontiful se concentrează apoi asupra radicalismului, care transformă tinerii în asasini:
• „Primele lucruri pe care trebuie să le facem pentru a evita ca un tânăr să nu fie recrutat sau să aştepte recrutarea sunt: instruirea şi munca. Dacă un tânăr nu are un loc de muncă, ce viitor îl aşteaptă? De aici, apare ideea de a se lăsa recrutat. Dacă un tânăr nu poate avea parte de educaţie, chiar şi una de urgenţă, o şcoală profesională, ce poate face? Aici este pericolul! Un pericol social, care este dincolo de graniţele Africii, căci depinde de un sistem internaţional, care este nedrept – subliniază Papa –are în centru economia şi nu persoana, adică dumnezeul banilor”.

Faliment şi înviere
Pontiful răspunde apoi la întrebarea unui tânăr kenyan pe nume Manuel, pe care Papa îl consideră neoficial un „teolog” prin întrebarea adresată: «Cum este posibil să înţelegem că Dumnezeu este Tatăl nostru, printre tragediile de zi cu zi?»:
• „Există o singură cale, asigură Papa: să privim la suferinţele lui Isus Cristos. Dumnezeu l-a dat lumii pentru a ne salva pe toţi. Dumnezeu însuşi s-a lăsat distrus pe Cruce. Când vă aflaţi într-un moment în care nu înţelegeţi, sunteţi disperaţi sau lumea vă cade sub picioare, priviţi la Cruce! Acolo este «falimentul» lui Dumnezeu, pe Cruce este distrugerea Fiului Omului. Dar tot acolo este provocarea credinţei noastre: speranţa. Istoria nu s-a încheiat cu acel «faliment»: a fost Învierea cea care ne-a reînnoit pe toţi”.

Faceţi binele pe care nu l-aţi primit
O altă întrebare adresată Papei în Kenya a fost cea a tinerilor care nu au cunoscut iubirea într-o familie. Pontiful răspunde cu căldura de care dă dovadă în faţa oricărui aspect al umanităţii rănite şi dezvăluie tinerilor o regulă de aur: „daţi celorlalţi ceea ce voi nu aţi primit”:
• „Apăraţi familia! Apăraţi-o întotdeauna. Peste tot sunt nu doar copii abandonaţi, ci şi bătrâni, care stau fără ca nimeni să îi viziteze, să se îngrijească de ei(…) Dacă voi nu aţi primit compasiune, fiţi compasionali cu cei din jur. Dacă nu aţi primit iubire, iubiţi-i pe ceilalţi. Dacă voi aţi simţit durerea singurătăţii, apropiaţi-vă de cei care sunt singuri. Carnea se îngrijeşte cu carne! Iar Dumnezeu s-a făcut Trup pentru a ne vindeca. Să facem şi noi aceasta cu aproapele nostru”.

Noua viaţă pe care tinerii kenyeni vor să o sădească în ţara lor a fost simbolizată de trei plante aduse papei Francisc, pe care le-a binecuvântate: iubirea ce i-o poartă tinerii din Africa Pontifului argentinian a fost simbolizată de o medalie cu numărul  numărul de rozarii recitate pentru intenţiile sale.
Papa Francisc a mulţumit tinerilor din Kenya pentru primire,  colaborare şi pentru că i-au permis să vorbească în limba sa natală. Papa amintit la final care este singurul defect al lui Dumnezeu: „nu încetează niciodată să fie Tată iubitor”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia