27.11.2015, Entebbe (Catholica) – Papa Francisc a felicitat poporul ugandez pentru „grija extraordinară” arătată refugiaților într-un timp când lumea noastră este martora unei mișcări fără precedent a oamenilor care fug din calea violenței și nedreptății. „Aici, în Africa, Uganda a arătat o grijă extraordinară pentru primirea refugiaților, permițându-le să își reconstruiască viețile în siguranță și simtă demnitatea care vine din câștigarea traiului prin muncă cinstită”, a declarat el în fața corpurilor diplomatice la Casa Statului din Entebbe, astăzi, 27 noiembrie.

În ultimii ani, Uganda a primit peste 150.000 de refugiați sudanezi, ce fug de violențele ce au urmat declarării independenței în 2011. „Modul cum răspundem acestor refugiați este testul umanității noastre, al respectului nostru pentru demnitatea umană și mai presus de toate al solidarității noastre cu frații și surorile aflați în nevoie”, a explicat Sfântul Părinte. Oaspetele a mai afirmat că principalul motiv al vizitei sale este aniversarea a 50 de ani de la canonizarea martirilor ugandezi de către Papa Paul al VI-lea, dar și ca semn de „prietenie, stimă și încurajare pentru întreg poporul acestei mărețe națiuni”.

Sf. Carol Lwanga și cei 21 de însoțitori au fost uciși de rege în anii 1880, alături de 23 de anglicani, pentru că au refuzat să se dezică de credința lor. Au fost canonizați pe 18 octombrie 1964, de Fericitul Papă Paul al VI-lea, în Bazilica San Pietro. Jertfa lor este o mărturie pentru motoul Ugandei , „Pentru Dumnezeu și pentru țara mea” și îi arată ca „adevărați eroi naționali”. „Ei ne amintesc de importanța pe care credința, morala și angajamentul pentru binele comun l-au jucat și continuă să îl joace în viața culturală, economică și politică a acestei țări”, a spus Pontiful. Aceste valori sunt în special relevante corpurilor diplomatice și oficialilor publice, „care sunt responsabili de asigurarea unei guvernări bune și transparente, de o dezvoltare umană integrală, de o participare largă la viața națiunii, precum și de o înțeleaptă și dreaptă administrare a bunurilor pe care Creatorul le-a încredințat din plin acestor pământuri.”

Cea mai abundentă binecuvântare pe care o are Uganda o reprezintă oamenii ei, a spus Papa Francisc, în special tinerii, care au nevoie de „oportunități de educare și de locuri de muncă bine plătite”, și bătrânii, care „sunt memoria vie a oricărui popor”. „Înțelepciunea și experiența lor trebuie mereu prețuită, ca o busolă care permite societății să găsească direcția corectă când se confruntă cu provocările prezentului cu integritate, înțelepciune și viziune”, a spus Pontiful referindu-se la bătrâni. A adăugat apoi că deși călătoria sa este scurtă, dorește să devină o încurajare pentru „multele eforturi tăcute ce se fac pentru îngrijirea săracilor, bolnavilor și a celor care trec prin diverse încercări”.

„În atât de multe moduri lumea noastră crește în apropiere, dar în același timp vedem globalizarea unei culturi a rebutului, care ne orbește față de valorile spirituale, ne pietrifică inimile în fața nevoilor săracilor și fură tinerilor speranța.” Pontiful și-a încheiat discursul acordând binecuvântarea sa în swahili: „Mungu awabariki!”, care înseamnă „Dumnezeu să vă binecuvânteze!” Uganda este a doua etapă a călătoriei Sfântului Părinte în Africa, din perioada 25-30 noiembrie. Prima oprire a fost Kenya, iar a treia va fi Republica Centrafricană.

Exprimaţi-vă opinia